Krakow - Polens kulturelle hovedstad

Kraków er en studentby av internasjonalt format med over 200 000 studenter. Byens sterke posisjon som studentby baseres på den høye kvaliteten og anseelsen studiene her er kjent for. Den vakre byen danner en flott ramme for en lærerik og innholdsrik studietid.  

Kraków er en storby med over 1 million innbyggere og ligger sør i Polen ved elven Wisla. Midt i sentrum, i gamlebyen, finner du den store markedsplassen «Rynek Glowny». Markedsplassen har i sommerhalvåret, som normalt er betydelig lengre enn i Norge, et yrende folkeliv og er omkranset av kafeer og restauranter. I den varme årstiden flytter de ut på markedsplassen, om vinteren finner du dem igjen i kjellerne i de vakre bygningene som omkranser den. Bykjernen med «gamlebyen» i sin midte er kompakt, og det er kort avstand mellom bomuligheter, fritidsaktiviteter og universitetets forelesningssaler.

Krakóws beliggenhet er unik. I tillegg til å ha alle fordelene med en stor by, inkludert veldig velutviklet offentlig transport, enkel tilgang til herberger og studenthjem, og mange kjøpesentre og restauranter, er Kraków også veldig nær Tatrafjellene (med mange skisteder og trekkingruter nær Zakopane), vakre nasjonalparker – Pieniny og Ojców, og Dunajec River Gorge, som tilbyr interessante raftingmuligheter. I tillegg er Kraków nærme andre europeiske hovedsteder, som Praha og Wien, så helgeturer til nabolandene er ikke noe problem for ivrige reisende. Kraków er også et viktig transportknutepunkt, med raske og komfortable buss-, tog- og flyforbindelser til andre byer, både i Polen og i utlandet.

Kraków er den historiske hovedstaden i Polen, og som sådan er den veldig dypt forankret i polsk tradisjon og kultur. Det er nesten en håndgripelig følelse av historie i atmosfæren i Kraków, samtidig som den også er veldig dynamisk og myldrer av liv. Gallerier, museer, teatre, filharmonien og operahuset – alle disse stedene tilbyr uforglemmelige opplevelser for kunstentusiaster. Ikke rart at Kraków tiltrekker seg tusenvis av turister hvert år, uavhengig av årstid.

Kraków er til tross for lange tradisjoner imidlertid langt fra gammeldags eller utgått på dato. Dagens Kraków er først og fremst en smeltedigel av forskjellige kulturer, der mennesker fra hele verden møtes for å dele sin kunnskap og erfaring og utvikle vennskap. Utallige utesteder og puber garanterer underholdning av høy kvalitet i et innbydende miljø – det være seg i det åpne, romslige området på markedsplassen, eller mystiske, smale smug i Kazimierz. Utestedene ligger tett i tett, så herdede nattugler kan fint tilbringe hele kvelder med å utforske nye steder. Kultur-, musikal- og filmfestivaler, hvorav mange er organisert av studenter, bidrar også til Krakows fantastiske uteliv.

Les mer om Krakow: