Ofte stilte spørsmål

På denne siden har vi samlet spørsmål vi ofte får i informasjonsmøtene og veiledningssamtalene våre.  

Finner du ikke det du leter etter? Eller ønsker du en uforpliktende veiledningssamtale? Send oss en melding i kontaktskjemaet vårt – vi svarer som regel i løpet av første arbeidsdag etter vi har mottatt henvendelsen. 

Søknad

Du kan søke mellom ca 15. januar og ca 1. mai hvert år. 

Vi anbefaler at du søker tidlig slik at du får god til til å forberede deg til opptaksprøven. Du får tilgang til tidligere opptaksprøver og pensumoversikter så fort søknaden er godkjent og søknadsgebyret betalt. Forberedelsesmateriell fra universitetet sendes ut etter søknadsfristen er passert.

Du søker ved å fylle ut søknadsskjemaet på denne siden: https://eec.no/soknad/

Vi vurderer søknaden din i løpet av en dag eller to og gir deg tilbakemelding på mail.

Dersom vi mangler informasjon får du en mail om det og kan ettersende denne. 

Alle dokumentene i søknaden må være på engelsk og utskrifter fra internett godkjennes ikke av universitetet. 

Hvordan/hvor kan du få dokumentene oversatt: 

Videregående skole

  • Alle videregående skoler skriver ut originalvitnemål på engelsk, også flere år etter du har avsluttet VGS, har du tatt opp fag som skal inn på vitnemålet kan du også bestille oppdatert vitnemål fra din VGS på engelsk
  • De fleste videregående skoler skriver ut karakterutskrifter på engelsk
  • De fleste videregående skoler skriver bekreftelse på utstedelse av vitnemål på engelsk

Privatskoler/privatistkontor

  • Alle privatskoler skriver bekreftelser på engelsk på fag som tas opp samme vår som du søker
  • De fleste privatistkontor skriver bekreftelse på engelsk på oppmelding til eksamener 

Fylkeskommunen

  • Dersom du har tatt fag som privatist eller av en annen årsak ikke har en VGS som kan skrive ut ditt vitnemål må du kontakte fylkeskommunen der du bor/har tatt fagene for å få vitnemålet

Offentlig godkjente oversettere

  • Får du ikke skole/privatistkontor etc til å oversette dokumenter for deg må du få dem oversatt av en offentlig godkjent oversetter 
  • Du finner mange av disse i et enkelt googlesøk

Du kan ikke utsette skolestart ett år slik du kan mange steder i Norge. Dersom du får tilbud om studieplass men ikke starter studiet, må du søke på nytt neste år. 

Priser og lån

Du må betale et søknadsgebyr for å søke opptak til medisin- eller tannlegestudiet i Krakow gjennom EEC. For oppdatert informasjon om priser se her: https://eec.no/priser/

Både medisin- og tannlegestudiet koster penger. Du finner oppdaterte priser her: https://eec.no/priser/

Begge studiene er forhåndsgodkjent hos Lånekassen. 

Regn ut hvor mye lån og stipend du kan få og se utfyllende informasjon om søknad og frist for å søke på denne siden: Lånekassens nettsider.

Dersom du er norsk statsborger eller EU/EØS-statsborger og har bodd og studert i Norge minimum de 3 siste årene får du studielån når du studerer i utlandet. Informasjon for utenlandske statsborgere finnes på denne siden: Lånekassens nettsider.  

Dersom du allerede har tatt utdanning og fått lån gjennom Lånekassen må du ta kontakt med Lånekassen og sjekke hvor mye mer lån du kan få. 

Opptak

Du finner opptakskriteriene her: https://eec.no/opptakskrav/   

Oppfyller du kriteriene får du mulighet til å ta opptaksprøven.

Opptaksprøven er det endelige opptakskriteriet til medisinstudiet i Kraków og alle søkere, uansett faglig bakgrunn, må ta den. De som gjør det godt nok på opptaksprøven får tilbud om studieplass.

Du bør ha 4 i snitt i realfagene for å ha en god sjanse for å lykkes på opptaksprøven. 

Det er imidlertid like viktig å forberede seg godt til prøven som det er å ha gode karakterer for å lykkes.

Les mer om hva du kan gjøre for å forberede deg til opptaksprøven her: https://eec.no/forberedelser-til-opptaksproven/

Opptaksprøven gjennomføres digitalt en lørdag/søndag i månedsskiftet mai/juni. Søkerne må ta opptaksprøven på internett hjemmefra. 

Opptaksprøven omhandler «Reasoning and Critical Thinking in Premedical Science» og skal avdekke analytiske egenskaper og evne til logisk problemløsning basert på gitt informasjon, generell kunnskap og grunnleggende medisin. Opptaksprøven består av 100 multiple choice spørsmål. 

Les mer om opptaksprøven her: https://eec.no/opptaksproven/

Opptaksprøven er forskjellig fra norske eksamener og i tillegg til å være godt i realfagene er det viktig å mestre multiple choice som prøveform. 

Les mer om hvordan du kan forberede deg til opptaksprøven her: https://eec.no/forberedelser-til-opptaksproven/

Medisinstudiet har 125 plasser pr kull og Tannlegestudiet har 20 plasser pr kull.

Normalt får omkring 60-65 norske søkere tilbud om plass på medisin, mens 12-15 får tilbud om plass på tannlegestudiet.

De norske søkerne konkurrerer med alle søkere som tar opptaksprøven og hvor mange som får tilbud om studieplass avhenger av hvor godt de gjør det. 

Hvor mange poeng man må ha for å få tilbud om studieplass varierer fra år til år, men har de siste årene ligget rundt 55 poeng. 

Forberedelser til studiestart

For å akseptere tilbudet om studieplass og bli klar til å reise til Krakow sist i september må flere praktiske ting ordnes.

Dokumenter må sendes inn til universitetet for å akseptere studieplassen, det må søkes om studielån og anskaffes helseattester, vaksiner og helseforsikring – og du må finne deg et sted å bo. 

Les mer om hva du må gjøre for å bli klar til studiestart her: https://eec.no/forberedelser-til-studiestart/

Du trenger en legeerklæring på at du er i stand til å gjennomføre studiet og må ta noen standardundersøkelser, inkludert røntgen av brystet. De fleste får dette hos fastlegen sin.

Legen må også fylle ut en oversikt over vaksiner du trenger og du må ta vaksiner du mangler. 

Du finner lenke til de to skjemaene som skal fylles ut av legen her: https://eec.no/forberedelser-til-studiestart/

 

De aller fleste norske søkere oppfyller kriteriene for å benytte Europeisk Helsetrygdekort som gyldig forsikringsbevis. Europeisk helsetrygdekort kan du bestille her: https://helsenorge.no/turist-i-utlandet/europeisk-helsetrygdkort 

Les mer her: https://eec.no/forberedelser-til-studiestart/

 

Studiene

Første studieår starter med en orienteringsuke, som regel siste uken i september. Resten av studieårene starter i begynnelsen av oktober. 

Studieåret slutter i siste halvdel av juni.

Studentene kan reise hjem i juleferie, påskeferie og ca. 3 måneder hver sommer (inkludert praksis).

Les mer om studiene på: 

Både medisin- og tannlegestudiene har obligatorisk praksis i 4 uker hver sommerferie. Praksisområde varierer fra år til år og er beskrevet i fagplanen.

Praksis kan gjennomføres i Norge (ofte som betalt sommerjobb) eller i Polen i regi av universitetet.

Les mer om studiene på: 

Både medisin- og tannlegestudiene er tunge realfagsstudier og du må være forberedt på å lese mye og ha mange eksamener, spesielt de to første årene der det er mye teori.

Fra 3. året har både medisin- og tannlegestudentene mer praksis. Medisinstudentene på sykehus og tannlegestudentene i universitetets tannklinikk. 

Les mer om studiene på: 

Det er ikke mange som faller av underveis, spesielt blant de norske studentene der det er godt miljø og alle passer på hverandre. 

De internasjonale studiene ved Jagiellonian har den laveste drop-out raten i Polen på ca 3-4%. Dette skyldes at universitetet ikke tar inn flere studenter enn de har plass til på alle studieårene og altså ikke «siler» bort de svakeste studentene underveis, men jobber hardt for å få alle gjennom. Dette igjen fører til at studentene ikke behøver å konkurrere mot hverandre og bidrar til godt samarbeid. 

Det finnes ingen avtale mellom Jagiellonian og andre universitetet om utveksling av studenter, men du står fritt til å kontakte andre universiteter og søk om overførsel til dem.

Dersom det andre universitetet aksepterer deg som student, kan du bytte studiested. 

Dette avhenger av hvilket fag du stryker i. 

Du kan ta opp eksamener på nytt i alle fag, men i de store fagene kan du ikke gå over til neste år før du har bestått eksamenen. Du må også har et gitt antall studiepoeng bestått pr år for å gå videre til neste år. 

Du kan altså risikere å måtte gå et år på nytt, eller får med deg faget som et «hengefag» til neste år. 

Det 6. året på medisinstudiet er så godt som helt klinisk og du kan ta all klinisk praksis i Norge (forutsatt at du finner alle praksisplassene selv).

Du må reise til Krakow for å ta noen eksamener, og er fremdeles student ved Jagiellonian, men kan altså bo i Norge det siste året.

Leve og bo i Krakow

Når du får tilbud om studieplass kan du velge å reservere rom på dormatories, altså enkle studentboliger. Disse har lavere standard enn vi er vant til i Norge, og studentene velger som regel å finne seg egne leiligheter.

Det er enkelt å finne leilighet i byen, og de fleste finner et sted å bo i løpet av de første fire ukene de er i Kraków. Både skolekontoret og Copernica har oversikt over utleieagenter som kan kontaktes. 

Les mer om å leve og bo i Krakow her: https://eec.no/studentlivet-i-krakow/

Priser på leilighet varierer selvsagt etter hvor sentralt du ønsker å bo, størrelsen på bosted etc. Du kan bo greit i Krakow for ca. kr. 4000,- pr. måned. Pris på matvarer, kollektivtransport etc. er mye lavere enn i Norge, se noen eksempler her.

Les mer om å leve og bo i Krakow her: https://eec.no/studentlivet-i-krakow/

Lønnsnivået i Krakow er mye lavere enn i Norge og det lønner seg derfor ikke å ha jobb ved siden av studiene i Polen, men mange jobber mye i feriene når de er hjemme i Norge.

Å jobbe mens du er i Polen kan også påvirke trygderettighetene dine og rett til å anses som medlem av den norske helsetrygden. Dette må du ta med i betraktningen dersom du vurderer å ta deg jobb i Polen.

Les mer om å leve og bo i Krakow her: https://eec.no/studentlivet-i-krakow/

Både universitetet og ANSA har psykologer tilgjengelig for studenter som har behov for å snakke med noen. 

ANSA har i tillegg både en trygghetskontakt og samtale med sjømannspresten som tilbud til sine medlemmer. Disse tilbudene er svært populære og man trenger ikke ha alvorlige problemer for å ta kontakt med dem.

Mange har polsk bankkonto. Dette trenger du for eksempel dersom du skal ha internett abonnement eller lignende. Du trenger ikke skaffe deg polsk bankkonto før du reiser, dette kan du ordne når du kommer til Krakow.