Studietiden i Krakow

Krakows sterke posisjon som studentby er basert på den høye kvaliteten og anseelsen studiene ved byens universiteter er kjent for, over 200 000 studenter er til en hver tid under utdannelse ved Krakows universiteteter.

Den delen av byen du som student vil benytte mesteparten av tiden i er intim og oversiktlig, men har alle tilbud en storby rommer; kulturliv, fritidsaktiviteter og sport og et sprudlende uteliv med spisesteder og barer. 

I tillegg kan Krakow friste med verdens beste 17. mai feiring i regi av Copernica* og alle byens norske studenter.

Reise til og bo i Krakow

De første studentene som dro til Krakow i 1996 og en del år fremover, pakket sin bagasje og kjørte buss gjennom Sverige for å komme til Krakow! Den tiden er for lengst forbi, og i dag er du kun 2 timers flyreise fra Oslo gjennom hele studietiden. Utenom høysesong kan du fly svært billig. 

Når du får tilbud om studieplass kan du velge å reservere rom på dormatories, altså enkle studentboliger, ikke langt fra universitetet. Disse boligene holder imidlertid en lavere standard enn vi er vant til i Norge, og studentene velger som regel å finne seg egne leiligheter. Det er enkelt å finne leilighet i byen, og de fleste finner et sted å bo i løpet av de første fire ukene de er i Kraków. Copernica har oversikt over utleieagenter som kan kontaktes. 

Priser på leilighet varierer selvsagt etter hvor sentralt du ønsker å bo, størrelsen på bosted etc. Du kan bo greit i Krakow for ca. kr. 4000,- pr. måned. Pris på matvarer, kollektivtransport etc. er mye lavere enn i Norge, i tillegg kan nevnes et godt utvalg av take-away-mat som er innenfor norsk studentbudsjett, se noen eksempler her.

Hvis du vil trimme reisemuskelen litt og komme deg ut av byen kan du ta turen til Zakopane som ligger ca 1 ½ timer fra Krakow og er et internasjonalt kjent vintersportssted. Eller du kan kaste deg på et tog til en av Sentral-Europas mange fantastiske byer, som Wien eller Praha, som bare er noen timer unna. Les mer om Krakow her.

Se også hva studentene selv skriver om hvordan det er å leve og bo, og ikke minst studere, i Krakow i Studentenes erfaringer.

Oppfølging av studentene 

De norske studentene ivaretas faglig og studiemessig av Universitet og skolekontoret og har i tillegg god støtte av ANSA og Copernica som sikrer trygghet og støtte om ting er vanskelig, samt rikelig sosialisering og bistand i praktiske anliggender. 

Det er til en hver tid over 400 norske studenter i Krakow, så får man hjemlengsel eller trenger litt norsk «kultur» er det ikke vanskelig å finne noen som kan hjelpe. 

Studentorganisasjonene

ANSA Krakow ledes av studenter ved universitetet og jobber aktivt med å ivareta sine medlemmer. Du får et godt inntrykk av hva de jobber med på siden ANSA Krakow og  på facebook siden deresRepresentanter fra ANSA Krakow er tilstede og informerer om ANSA i alle våre informasjonsmøter. 

Studentorganisasjonen Copernica* bidrar til studentlivet med et stort utvalg aktiviteter og arrangementer og sikrer at norske studenter er sosialt ivaretatt og ikke kjeder seg unødig i fritiden. De arrangerer i tillegg et veldig populært Lisenskurs. Representanter fra Copernica er tilstede i alle våre informasjonsmøter og informerer om studentorganisasjonen og studentlivet i Krakow.