Studentorganisasjonen Copernica*

Denne siden er dedikert til studentorganisasjonen Copernica*, en av de virkelig store gulrøttene ved å studere i Krakow. Teksten er skrevet av Copernica og alle bilder stammer fra Copernica*s arrangementer. Her er det mye å glede seg over! 

De som blar seg ned til bunnen finner også en hilsen fra Copernicas president, Markus Lien Oftebro. 

Copernica er en studentorganisasjon for alle studentene på det internasjonale medisin- og tannlegestudiet her i Kraków. Organisasjonen ble stiftet i 2007 av en gruppe norske studenter som mente at det sosiale tilbudet i Kraków fortjente en oppgradering. I starten ble det avholdt små arrangementer i en kjeller med bare noen få deltakere, men siden da har arrangementene våre vokst seg store, og blir nå avholdt på noen av Krakóws beste lokasjoner, og har over 500 deltakere på det meste.

Copernica har som mål å gjøre studietiden til krakowstudentene så innholdsrikt og minneverdig som mulig. Studiehverdagen på medisin og tannlege kan tidvis være ganske tung, og derfor er det veldig viktig å ha en gulrot å se fram mot. Copernica, og krakowstudenter, viser seg å være spesielt glade i gulrøtter. Her kan du lese litt mer om noe av det som skjer i Kraków i løpet av studieåret.

Har du noen spørsmål utover dette, kan du alltids sende oss en melding på facebook eller instagram så skal vi prøve å hjelpe så godt vi kan.

Coperniweek / Fadderuke

Konseptet fadderuke høres nok kjent ut, og er selvfølgelig svært viktig for oss i Krakow også.

Samhold, aktivitet og vennskap over klassetrinn har tradisjonelt sett vært veldig beskrivende for studentlivet i Kraków, og fadderuken spiller en viktig rolle her. Dette er den første muligheten til å bli ordentlig godt kjent med din egen klasse, samt knytte et bånd til de eldre studentene.

Det er en variert uke med store og små eventer, som eksempelvis elvecruise, oktoberfest, pub-crawl og konserter.

I Kraków er ikke fadderuken en uke kun ment for dere nye studenter, men det er også en av årets morsomste uker for de eldre. Det er første gang man møtes etter en lang sommerferie, og ikke minst, har man mulighet til å hilse på, og danne nye vennskap med 1.klassingene.

Copernicam

Du har kanskje hørt om Gullruten eller filmfestivalen i Cannes?

Ja? Sagn sier at disse prisutdelingene ble startet etter at store profiler innen TV- og film-bransjen besøkte Copernicas egen filmfestival, Copernicam.

Vennegjenger fra alle klassetrinn går sammen om å lage kortfilmer i håp om å kunne dra hjem de gjeve troféene. Rød løper, paparazzier, høye drinker, flotte kjoler, stilige smokinger, fyrverkeri og et tettpakket show med profesjonelle konferansierer er beskrivende for denne kvelden. Her har du muligheten til å slippe din indre Leonardo DiCaprio fri.

Copernica Squash tournament

Squash har vokst frem til å bli en stor og gjev idrett blant studentene i Krakow. Dette er grunnen til at vi hvert år arrangerer Copernica Squash Tournament (som også er vårt eldste arrangement).

Vi leier en hel squasharena, hvor gruppespill går på morgenen og finaler blir spilt foran fulle tribuner på ettermiddagen. Det er selvfølgelig kommentator, musikk og drikkevarer til tilskuere.

De siste 5årene har det, til guttenes store frustrasjon, vært en kvinnelig utøver som har dratt hjem det prestisjefulle troféet i både herre- og dameklassen. Alle har mulighet til å være med uansett ferdighetsnivå, så det er bare å begynne treningen!

Etter en lang dag med turneringsspill går turen videre til vår lokale stambar, hvor musikk og dans venter!

Fun fact: Squash ble i 2003 kåret til verdens sunneste idrett av Forbes Magazine.

17th of May

17. Mai feiringen er et av årets største høydepunkter for norske studenter i Krakow!

Dagen starter gjerne med en bedre frokost sammen med sine respektive klasser, før man møtes på hovedplassen «Rynek» for et storslått 17. mai tog. Plassen kryr av bunader og norske flagg, akkurat slik det skal være på Norges nasjonaldag.

Toget fortsetter deretter ned til byens nydelige elv Wisła, hvor en 2-timers båttur venter. Senere på kvelden samles alle på et slott like utenfor sentrum for gallamiddag, fest og moro.

Selv om dette er en merkedag for alle nordmenn i Krakow, er også flere internasjonale studenter med på denne feiringen, noe som gjenspeiler det fantastiske studentmiljøet i byen.

Copernica’s got talent

Dette arrangementet er Krakows svar på America´s got talent. En talentiade hvor alle innslag, uansett hvor spesielle, blir mottatt med trampeklapp og største iver!

ANSA Krakow arrangerer «Amazing Race Krakow» rundt samme tid på våren, og vi har derfor valgt å rullere på disse eventene. Så annethvert år har du muligheten til å dra hjem tittelen som Krakows største talent, og under «hvileåret» kan du bli med på Amazing Race Krakow mens du funderer på hva du skal gjøre på neste års talentiade.

Alle er velkomne til å delta uansett underliggende talent. Så om du drømmer om å spille Dance Mania på storskjerm eller dra fram blokkfløyta er det bare å legge seg i hardtrening.

Summer  music festival / volleyball tournament

Når sommeren nærmer seg er det få ting man heller vil enn å dra på stranden for å bade, sole seg, høre på musikk og spille volleyball.

Med dette arrangementet slår vi FIRE fluer i én smekk!

Dagen starter med den gjeve volleyballturneringen hvor vennegjenger fra alle årskull spiller, og nivået på både spill og kostymer er som regel skyhøyt!

Senere samme dag er det rigget til for konserter, standup og dans på stranden (eller i vannet om det frister).

Det er alltid fantastisk god stemning og sol-garanti under Copernica Summer Music Festival!

Mange vil si at dette er den perfekte måten å koble litt av før den siste eksamensperioden starter.

End of school party

Studieåret på medisin og tannlege er preget av mye skole, lesing og eksamener. Så hva er vel da bedre enn å avslutte skoleåret med en skikkelig fest sammen med alle vennene dine før dere skiller lag for sommeren?

End of school party har blitt til grunnet akkurat dette.

Arrangementet starter med elvecruise på Wilsa hvor et spektakulært fyrverkeri venter, før turen går videre til en takterrasse med utsikt over hele byen. Takterrassen byr på førsteklasses dans og musikk, men også en del tårer når folk innser at det er siste sammenkomst før sommerferien. 

Alle klassetrinn er som regel representert, men det er primært en fest for 1. klasse og planlegges ut i fra deres siste eksamen.

Lisenskurset 

Ut over de andre festlighetene arrangerer Copernica også en årlig faghelg for kommende LIS-leger.

Dette er et kurs vi er veldig stolte av, og er skreddersydd for å dekke de viktigste emnene og ferdighetene som er nødvendig for å arbeide som lege i Norge.

Kurset holdes av dyktige og erfarne overleger, spesialister og LIS-leger, hvor mange selv har gått i Krakow. Disse legene har sammen utarbeidet «Copernica Survival Handbook» som har vært en god følgesvenn for mange de første årene i arbeidslivet. Dette kurset får du størst utbytte av etter du har fullført 3.klasse, så her det er ingen hast.

Hilsen fra Copernicas president

Hei alle sammen!

Jeg heter Markus, og jeg studerer nå i 5. klasse i Kraków. Det vil si at jeg er ferdig med de første, teoretiske årene og undervisningen foregår vanligvis på sykehuset. Det vil også si at jeg har litt tid til overs for å gi tilbake til studentene, og det gjør jeg i form av at jeg er president i studentorganisasjonen Copernica. Jeg skal nå fortelle litt om hvem vi er, hva vi gjør, og forhåpentligvis motivere dere ekstra til å komme hit og studere!

Copernica er en studentorganisasjon for alle studentene på det internasjonale medisinstudiet her i Kraków. Organisasjonen ble stiftet i 2007 av en gruppe norske studenter som mente at det sosiale tilbudet i Kraków fortjente en oppgradering. I starten ble det avholdt små arrangementer i en kjeller med bare noen få deltakere, men siden da har arrangementene våre vokst seg store, og blir nå avholdt på noen av Krakóws beste lokasjoner, og har over 500 deltakere på det meste! Jeg vil anbefale alle å lese om våre typiske arrangementer i løpet av et skoleår her. Mitt favorittarrangement er CoperniCam

Visjonen vår i Copernica er at vi ønsker å gjøre vårt ytterste for at det sosiale tilbudet til studentene skal være så komplett som mulig. Vi tilstreber at alle skal ha mulighet til å drive med det de ønsker utenom skolen, og at alle skal ha noe å se frem til i en til tider tøff skolehverdag. Enten om det er fadderuken, den neste fotballtreningen, den storslåtte 17. Mai feiringen, eller noe helt annet. Nettopp dette gjør Kraków til en unik studieby i Øst-Europa. Copernica finnes bare i Kraków, og sammen med ANSA og NMF sørger vi for at det alltid er noe spennende som skjer her.

Utenom våre arrangementer, så er vi også veldig opptatt av å tilrettelegge for studentklubber. Vi har alt fra fotballag, yogatimer og revy, til en pub-quiz liga. Initiativene har vanligvis treninger eller samlinger en gang i uka, og alle har mulighet til å være med på de initiativene de ønsker. Det er i dag 23 forskjellige initiaitver, så sjansen er stor for at vi har et tilbud innen noe som interesserer deg! Vi er også alltid interesserte i å skape nye tilbud til studentene, så når det er noen som har en idrett eller aktivitet de savner, så er vi veldig behjelpelige med å legge til rette for å starte noe nytt.

Noe av det første som skjer når dere kommer til Kraków som ferske 1. klassinger, er en fadderuke kalt «CoperniWeek». Dette er en uke hvor dere blir delt inn i grupper, og får en gylden mulighet til å bli godt kjent med både klassekameratene deres og de eldre studentene her nede. Kraków er kjent for å ta godt i mot nye 1. klassinger, det er noe vi er veldig stolte av og ønsker å opprettholde! Jeg kan nevne oktoberfest, pub crawl, sportsdag, og masse annet moro.

For min egen del var Copernica sine arrangementer gull verdt for det første året her nede. Det er ikke til å legge skjul på at det er mye hardt arbeid som skal legges ned, og da var det veldig viktig å ha en god grunn til å ta et pust i bakken og få litt sosial input på treninger og arrangementer. Jeg vil derfor råde alle sammen til å unne seg å delta på de forskjellige tingene som skjer utenom skolen, det er definitivt ikke noe dere vil angre på!

I tillegg vil jeg på det sterkeste anbefale alle interesserte til å bli med på turen til Kraków med EEC. Dette er en veldig fin mulighet for dere til å få oppleve byen, få sett universitetet, og ikke minst få hilse på noen av studentene her nede. Copernica har et godt samarbeid med EEC, og vi står alltid klare for å ta i mot dere som lurer på om dere vil studere her i Kraków!

Om det skulle være noe dere lurer på, så kan dere sende spørsmål til vår Facebook-side https://www.facebook.com/Copernicakrakow1. Her kan dere spørre om hva som helst! I tillegg kan dere laste ned appen vår, «Copernica». Her finner dere en komplett liste over arrangementer og initiativer og oversikt over hva som rører seg blant studentene i Kraków.

Jeg håper dette har gjort dere ekstra motivert til å starte i Kraków, og da gjenstår det bare å si lykke til med foreberedelsene!

Markus Lien Oftebro