Copernica*

På denne siden kan du lese om studentorganisasjonen Copernica, en av de store gulrøttene ved å studere i Krakow. Teksten er skrevet av Copernica og alle bilder stammer fra deres arrangementer. Her er det mye å glede seg over! 

De som blar seg ned til bunnen finner også en hilsen fra Copernicas president, Bernt Thomas Due-Tønnessen.

Copernica er en studentorganisasjon for alle studentene på det internasjonale medisin- og tannlegestudiet her i Kraków. Organisasjonen ble stiftet i 2007 av en gruppe norske studenter som mente at det sosiale tilbudet i Kraków fortjente en oppgradering. I starten ble det avholdt små arrangementer i en kjeller med bare noen få deltakere, men siden da har arrangementene våre vokst seg store, og blir nå avholdt på noen av Krakóws beste lokasjoner, og har over 500 deltakere på det meste

Copernica har som mål å gjøre studietiden til krakowstudentene så innholdsrikt og minneverdig som mulig. Studiehverdagen på medisin og tannlege kan tidvis være ganske tung, og derfor er det veldig viktig å ha en gulrot å se fram mot. Copernica, og krakowstudenter, viser seg å være spesielt glade i gulrøtter. Her kan du lese litt mer om noe av det som skjer i Kraków i løpet av studieåret.

Har du noen spørsmål utover dette, kan du alltids sende oss en melding på facebook eller instagram så skal vi prøve å hjelpe så godt vi kan.

Coperniweek / Fadderuke

Konseptet fadderuke høres nok kjent ut, og er selvfølgelig svært viktig for oss i Krakow også.

Samhold, aktivitet og vennskap over klassetrinn har tradisjonelt sett vært veldig beskrivende for studentlivet i Kraków, og fadderuken spiller en viktig rolle her. Dette er den første muligheten til å bli ordentlig godt kjent med din egen klasse, samt knytte et bånd til de eldre studentene.

Det er en variert uke med store og små eventer, som eksempelvis elvecruise, oktoberfest, pub-crawl og konserter.

I Kraków er ikke fadderuken en uke kun ment for dere nye studenter, men det er også en av årets morsomste uker for de eldre. Det er første gang man møtes etter en lang sommerferie, og ikke minst, har man mulighet til å hilse på, og danne nye vennskap med 1.klassingene.

Copernicam

Du har kanskje hørt om Gullruten eller filmfestivalen i Cannes?

Ja? Sagn sier at disse prisutdelingene ble startet etter at store profiler innen TV- og film-bransjen besøkte Copernicas egen filmfestival, Copernicam.

Vennegjenger fra alle klassetrinn går sammen om å lage kortfilmer i håp om å kunne dra hjem de gjeve troféene. Rød løper, paparazzier, høye drinker, flotte kjoler, stilige smokinger, fyrverkeri og et tettpakket show med profesjonelle konferansierer er beskrivende for denne kvelden. Her har du muligheten til å slippe din indre Leonardo DiCaprio fri.

Copernica Squash tournament

Squash har vokst frem til å bli en stor og gjev idrett blant studentene i Krakow. Dette er grunnen til at vi hvert år arrangerer Copernica Squash Tournament (som også er vårt eldste arrangement).

Vi leier en hel squasharena, hvor gruppespill går på morgenen og finaler blir spilt foran fulle tribuner på ettermiddagen. Det er selvfølgelig kommentator, musikk og drikkevarer til tilskuere.

De siste 5årene har det, til guttenes store frustrasjon, vært en kvinnelig utøver som har dratt hjem det prestisjefulle troféet i både herre- og dameklassen. Alle har mulighet til å være med uansett ferdighetsnivå, så det er bare å begynne treningen!

Etter en lang dag med turneringsspill går turen videre til vår lokale stambar, hvor musikk og dans venter!

Fun fact: Squash ble i 2003 kåret til verdens sunneste idrett av Forbes Magazine.

17th of May

17. Mai feiringen er et av årets største høydepunkter for norske studenter i Krakow!

Dagen starter gjerne med en bedre frokost sammen med sine respektive klasser, før man møtes på hovedplassen «Rynek» for et storslått 17. mai tog. Plassen kryr av bunader og norske flagg, akkurat slik det skal være på Norges nasjonaldag.

Toget fortsetter deretter ned til byens nydelige elv Wisła, hvor en 2-timers båttur venter. Senere på kvelden samles alle på et slott like utenfor sentrum for gallamiddag, fest og moro.

Selv om dette er en merkedag for alle nordmenn i Krakow, er også flere internasjonale studenter med på denne feiringen, noe som gjenspeiler det fantastiske studentmiljøet i byen.

Copernica’s got talent

Dette arrangementet er Krakows svar på America´s got talent. En talentiade hvor alle innslag, uansett hvor spesielle, blir mottatt med trampeklapp og største iver!

ANSA Krakow arrangerer «Amazing Race Krakow» rundt samme tid på våren, og vi har derfor valgt å rullere på disse eventene. Så annethvert år har du muligheten til å dra hjem tittelen som Krakows største talent, og under «hvileåret» kan du bli med på Amazing Race Krakow mens du funderer på hva du skal gjøre på neste års talentiade.

Alle er velkomne til å delta uansett underliggende talent. Så om du drømmer om å spille Dance Mania på storskjerm eller dra fram blokkfløyta er det bare å legge seg i hardtrening.

Summer  music festival / volleyball tournament

Når sommeren nærmer seg er det få ting man heller vil enn å dra på stranden for å bade, sole seg, høre på musikk og spille volleyball.

Med dette arrangementet slår vi FIRE fluer i én smekk!

Dagen starter med den gjeve volleyballturneringen hvor vennegjenger fra alle årskull spiller, og nivået på både spill og kostymer er som regel skyhøyt!

Senere samme dag er det rigget til for konserter, standup og dans på stranden (eller i vannet om det frister).

Det er alltid fantastisk god stemning og sol-garanti under Copernica Summer Music Festival!

Mange vil si at dette er den perfekte måten å koble litt av før den siste eksamensperioden starter.

End of school party

Studieåret på medisin og tannlege er preget av mye skole, lesing og eksamener. Så hva er vel da bedre enn å avslutte skoleåret med en skikkelig fest sammen med alle vennene dine før dere skiller lag for sommeren?

End of school party har blitt til grunnet akkurat dette.

Arrangementet starter med elvecruise på Wilsa hvor et spektakulært fyrverkeri venter, før turen går videre til en takterrasse med utsikt over hele byen. Takterrassen byr på førsteklasses dans og musikk, men også en del tårer når folk innser at det er siste sammenkomst før sommerferien. 

Alle klassetrinn er som regel representert, men det er primært en fest for 1. klasse og planlegges ut i fra deres siste eksamen.

Lisenskurset 

Ut over de andre festlighetene arrangerer Copernica også en årlig faghelg for kommende LIS-leger.

Dette er et kurs vi er veldig stolte av, og er skreddersydd for å dekke de viktigste emnene og ferdighetene som er nødvendig for å arbeide som lege i Norge.

Kurset holdes av dyktige og erfarne overleger, spesialister og LIS-leger, hvor mange selv har gått i Krakow. Disse legene har sammen utarbeidet «Copernica Survival Handbook» som har vært en god følgesvenn for mange de første årene i arbeidslivet. Dette kurset får du størst utbytte av etter du har fullført 3.klasse, så her det er ingen hast.

Hei alle fremtidige medstudenter!

Mitt navn er Bernt Thomas og jeg studerer nå 5. året på medisin ved Jagiellonian University i Krakow. Jeg har vært så heldig så heldig å få muligheten til å fortelle dere litt om studielivet her i Krakow og ikke minst studentorganisasjonen Copernica!

Min studiehverdag som 5. klasse student er for det meste på sykehuset, hvor vi har seminarer og praktisk undervisning og mye pasient interaksjon. Som 5. klasse student har man litt mer tid til overs enn de første årene, og gir meg tid til å gi tilbake til studentene.

Copernica ble stiftet av en gruppe norske studenter i 2007 som mente at det sosiale tilbudet i Krakow ikke strakk til, og at det fortjente en oppgradering. Det ble da startet som en studentorganisasjon for alle internasjonale medisinstudenter i Krakow. I starten var dette bare mindre arrangementer med få deltakere. Siden den tid har de bare vokst i størrelse, som f.eks Copernicam som har nå over 500 deltakere. Jeg anbefaler dere å lese på de forskjellige arrangementene som står over.

Vi gjør mye gøy, så det er bare å starte å glede seg! Det er ingen hemmelighet at de første årene krever noen lange dager, men da er det ekstra velfortjent med en gulrot for alt hardt arbeid!

Annet enn arrangementene har vi et stort ønske om at alle som studerer i Krakow skal få det best mulig sosiale tilbudet man kan få som utenlandsstudent. Vi i Copernica mener det er viktig å ha noe å glede seg til etter en lang dag bak skolebenken. Derfor hjelper vi så godt vi kan alle som ønsker å starte eller allerede driver en studentklubb. Nå har vi alt fra fotball og squash, til PubQuiz. Totalt finnes det nå 23 initiativer som alle er åpne for alle studenter som skulle ønske å delta, og er det noe du mener mangler så hjelper vi deg å starte den!

Jeg håper at dere som vurderer å søke blir med på turen til Krakow med EEC. Dette er en fantastisk mulighet for å se byen, universitetet og deler av hverdagen til studentene her. Vi i Copernica har et godt samarbeid med EEC og gleder oss til å ta dere imot!

Om det skulle være noe dere lurer på så kan dere sende oss en mld på facebook til https://www.facebook.com/Copernicakrakow1 eller følge oss på Instagram «Copernicakrakow» for et innblikk i livet i Krakow.

Jeg håper dere alle søker

Bernt Thomas Due-Tønnessen