Studentenes erfaringer

Vi har bedt noen av våre tidligere og nåværende studenter i Krakow om å skrive litt om hvordan de har det i studietiden. Dersom du ønsker å komme i kontakt med studenter som går i Krakow nå, ta kontakt med studentforeningen Copernica* eller ANSA Krakow.

Hei!

Jeg heter Yunus, 21 år og kommer fra Hokksund. For øyeblikket er jeg inne i mitt tredje semester på tannlegestudiet. Før jeg kom til Krakow, gikk jeg et år på Sonans for å ta fagene Kjemi og Biologi. Der ble jeg kjent med venner som delte mine ambisjoner. Alle sammen kom vi inn på vårt førstevalg – Jagiellonian University i Krakow (JUMC).

Når det gjelder opptaksprøven, startet jeg forberedelsene rundt mars. Jeg vil virkelig anbefale alle å gjøre det samme. Å ta seg tid til å virkelig forstå hva oppgavene krever og hvordan de løses, er viktig. Jeg la spesielt vekt på «critical thinking» oppgavene. Disse virket ganske utfordrende, så det var en fordel å starte forberedelsene litt tidlig.

Etter å ha blitt akseptert både på tannlege- og medisinstudiet, ønsket jeg å forsikre meg om at jeg valgte riktig studie. For å gjøre dette snakket jeg med studenter som gikk på medisin og tannlege. Det var der jeg fant retningen som passet meg best, ved å reflektere over mine egne ønsker og hva som virkelig passet min personlighet.

Valget mitt om å gå for tannlegestudiet ble drevet av ønsket om å hjelpe mennesker på en unik måte. Studiet inneholder mye praktisk erfaring fra tredjeåret og spesielt fra fjerde- og femteåret. Dette var en viktig faktor for meg da jeg valgte studie, da jeg ønsket en kombinasjon av teori og praksis samt spesialisering innen et område.

Ved starten av studiene i Krakow hadde vi en «orientation week», hvor vi fikk en introduksjon til skolesystemet og møtte våre medstudenter. Etter dette fulgte fadderuken. Jeg vil virkelig anbefale alle å delta her, fordi du får møte eldre studenter, spesielt de som er et år over deg, i tillegg til dine egne klassekamerater.

Et lite tips til de som kommer alene og føler seg litt engstelige for å møte nye mennesker: Husk at alle er i samme situasjon og tenker sannsynligvis de samme tankene som deg. Ikke nøl med å snakke med andre. Plutselig kan du finne din soulmate blant dem 😉

JUMC er en skole hvor studentene virkelig støtter hverandre. Både professorene og rektoren er opptatt av at studentene skal lykkes. Dette var en av hovedgrunnene til at jeg søkte meg til JUMC. I tillegg til dette er det et stort norsk studentmiljø, noe som gjør at du alltid vil finne noen som har lik personlighet som deg.

Masse lykke til med opptaksprøven! Så ses vi plutselig i Krakow!!

Yunus

Yunus Emre Gulcan, DDS

Opptak 2022

Hei hei!

Jeg er Selma, 22 år og fra Oslo. Jeg er nå på mitt tredje semester som medisinstudent i Krakow. Nå går jeg inn i tre ukers velfortjent juleferie, og lader opp til siste halvdel av andreklasse 🙂

Jeg var usikker på hva jeg ønsket å gjøre etter videregående, og har i tankene vært innom de fleste retninger. Etter to år med diverse i Bergen, kom jeg likevel alltid tilbake til ideen om å studere medisin. Jeg var ivrig på å komme i gang med studiene, og etter mye god omtale fra bekjente om Krakow som studentby, tok jeg kontakt med Anne i EEC. Hun kunne bistå med alt av nødvendig informasjon, kurs og forberedelsesmateriale til opptaksprøven. Jeg brukte også en del tid på å lese om tidligere studenters erfaringer, hvor mange spørsmål ble besvart.

Jeg vil oppsummere min erfaring med å være student i Krakow til tre råd, og håper du drar nytte av disse dersom du vurderer å begynne her 🙂

Ikke vær redd for å søke alene dersom du ikke kjenner noen andre. Du trenger ikke tilpasse deg Krakow for å bli kjent med folk – her er det nok av engasjerte sjeler som har banet veien frem for at absolutt alle skal ha muligheten til å utforske nye interesser og få nye bekjentskaper. Uansett om du kan synge, er rå i poker, er den neste Casper Ruud eller bare ønsker å bli kjent med nye – har Krakow noe for enhver. Det viktigste tipset jeg kan gi her er å bli med på ting selv om det kan virke skummelt! Det føles alltid godt i etterkant, og man angrer sjeldent. Å søke Krakow er det første skumle steget, og det har jeg aldri angret på!

Ta i bruk alle gode råd du kan få fra eldre studenter. Det er ikke til å legge skjul på at det er et tøft studium, spesielt de to første årene som er svært teoretiske. Noe av det jeg liker best med Krakow er derfor den gode kulturen knyttet til det å hjelpe hverandre på tvers av alle trinn. De tunge periodene og eksamenen du selv går i møte, har noen andre vært igjennom før deg og det er derfor gull verdt å ta til seg alt fra tips, notater og forståelse fra eldre studenter som gjerne vil hjelpe. Dette tror jeg er helt unikt med Krakow, og er en av grunnene til at studentene har overskudd til å engasjere seg i så mye, nettopp fordi vi får hjelp fra andre studenter til hvordan best prioritere lesetiden.

Avslutningsvis vil jeg anbefale deg å flytte inn sammen med noen. Ny fremmed by med nye mennesker er mye lettere å ta inn over seg dersom du har noen å utforske den sammen med. Dersom du har noen spørsmål om hvor det er lurt å bo, studiemiljøet eller andre ting, er det bare å ta kontakt med meg – jeg hjelper gjerne! 🙂

Masse lykke til på opptaksprøven, husk å begynne øvingen tidlig!

Selma

Selma Edbo Børresen, MD

Opptak 2022

Hei dere!

Jeg heter Pernille, er 24 år gammel og kommer fra Sarpsborg. Jeg er på mitt 5. semester som medisinstudent her i Krakow, og reiser snart hjem på juleferie etter en fin og innholdsrik høst.

Jeg har alltid hatt en interesse for menneskekroppen og dens funksjon, og bestemte meg relativt tidlig for at det var medisin jeg ønsket å studere. Likevel stresset jeg ikke med å komme i gang med studiene, og hadde noen år etter videregående der andre interesser ble prioritert. I løpet av disse årene ble tanken på å studere i utlandet mer og mer fristende, men jeg var usikker på hvor. Etter å ha lest informasjon på EEC sin nettside samt tidligere studenters erfaringer, ble jeg overbevist om at Krakow var det rette valget. I dag angrer jeg ikke et sekund! EEC bistod med det jeg trengte av forberedelsesmateriale inn mot opptaksprøven, og var lynraske med respons dersom jeg hadde spørsmål.

Tanken på å skulle flytte til et annet land for å studere kan virke både skummel og overveldende. Derfor er noen tips greit å ta med seg på veien. Først og fremst, ikke være redd for å søke alene. Selv kjente jeg ingen da jeg reiste ned, noe som viste seg å være det minste problemet. Her i Krakow kan vi by på et stort, unikt og engasjerende studentmiljø med et bredt spekter av aktiviteter og initiativer for enhver smak. I tillegg er organisasjoner som ANSA og Copernica gull verdt med sine arrangementer der alle har muligheten til å delta. Det å utfordre seg selv til å bli med på ting gir deg en gyllen mulighet til å stifte nye bekjentskap på tvers av trinnene, og ikke minst få en god pause fra lesingen.

Det er ingen tvil om at lesehverdagen som medisin- og tannlegestudent kan være både hektisk og krevende. Man kan til tider føle at man drukner i anatomiske strukturer og biokjemiske enzymer. Når det er sagt, er man aldri alene om det! Det vil til enhver tid være noen rundt deg som er, eller har vært i samme båt. Mitt tips til deg er å dra nytte av tilbakemeldinger, notater og andre tips og triks fra studenter på øvrige trinn. Det kan komme godt med inn mot vurderinger, og i perioder der man selv føler seg litt rådvill. Et annet tips er å finne en lesestrategi som passer best for deg. Finn deg også gjerne medstudenter du leser godt sammen med slik at man kan motivere og hjelpe hverandre. Dette vil gjøre kaffepausene enda hyggeligere og lange dager på lesesalen litt enklere 🙂

Jeg vil runde av med å si at i tillegg til å være en fantastisk studentby, byr Krakow på historie og kultur, karakteristiske bygninger, god mat og kafeer som egner seg til både lesing og en hyggelig lunsj. Jeg stortrives som student og er veldig glad for at jeg får ha studenthverdagen min akkurat her. Er du i tvil om du skal søke eller ikke – gjør det! Jeg er ganske sikker på at du kommer til å føle det samme som meg.

Masse lykke til med opptaksprøven, og ikke nøl med å ta kontakt om det er noe du lurer på 🙂
Håper vi ses i Krakow til høsten!

Pernille

Pernille Normann Eriksen, MD

Opptak 2021

Hei!

Jeg heter Halvard, jeg er 27 år fra Stavanger. Jeg er i midt i 5. semester på medisinstudiet i Krakow og er i skrivende stund på hematologisk avdeling. Her går vi sammen med en lege og øver på å ta pasienthistorikk og lytte til hjerte- og lungelyder. Det er veldig spennende!

Jeg brukte mye tid på å finne ut hva jeg ville drive med og var innom både byggingeniør, spansk og musikk før jeg innså at medisin var noe jeg virkelig hadde interesse for.

Jeg var lysten på det store utland og nye eventyr, samtidig som jeg ville komme i gang med studiet, kontra å bruke tid på å ta opp fag. En venn anbefalte meg å søke medisinstudiet i Kraków og jeg tenkte jeg kunne gi det et forsøk. Jeg søkte gjennom EEC noe jeg tror gjorde mye for at opptaksprosessen føltes så uproblematisk. De stilte med alt av nødvendig praktisk informasjon, kurs og forberedelsesmatriale, og hadde jeg tilleggsspørsmål fikk jeg svar samme dag.

Det som overrasket meg mest da jeg kom til Krakow var engasjementet til medstudentene mine. Det er en spesiell kultur for å gå inn med hjerte og sjel i alt man gjør både i og utenfor studiet. Det er initiativer for en hver smak, om man er interessert i nevrokirurgi, svømming eller squash. Selv om det er mye lesing, så ender jeg fort opp med å ro på elven Wisła, klatre i Tatrafjellene, synge i kor, og spille tennis i løpet av en vanlig uke.

Det som bekymret meg mest da jeg skulle ta avgjørelsen om å studere i Krakow, var først og fremst stort studielån og det å skulle være langt hjemmefra. Jeg landet på at studielånet er gunstig til lån å være, og at selv om man er et stykke hjemmefra, er det så mange nydelige medstudenter som hjelper på hjemlengselen. Semestrene er også ganske komprimerte og utgjør ikke mer enn ca. 8 måneder av året, så man har en del tid hjemme om man vil. Mitt tips: hvis du har en drøm om å bli lege og vurderer å søke Krakow, så søk. Jeg tror det gjør det lettere å kjenne på om det føles riktig eller ikke, også slipper man å gå glipp av søknadsfristen og angre på det i etterkant. Begynn heller litt tidlig enn litt sent med å lese til opptaksprøven, det er verdt det!

Halvard

Halvard Skeie Wiencke, MD

Opptak 2021

Hei!

Jeg heter Amanda, er 27 år og kommer fra Stabekk. Jeg har i skrivende stund fullført 4. semester på medisinstudiet i Krakow, og nå nyter jeg en etterlengtet sommerferie! Heldigvis gleder jeg meg allerede til å komme tilbake til det spennende og hektiske livet i Krakow!

Jeg har hatt en litt annen vei inn på medisinstudiet enn mange andre, og dermed fått litt andre erfaringer. Jeg startet først på bioingeniørstudiet etter 1 år på folkehøgskole, men ble uendelig lei av å høre «det trenger du ikke å kunne, det skal bare legene kunne». Etter 3 år i Trondheim tilbragte jeg 2 år på kiropraktorstudiet i Danmark, før jeg endelig landet i Krakow. Jeg visste ikke før litt senere hva jeg ville, men da jeg skulle søke medisin utenfor Skandinavia var Krakow det soleklare førstevalget. Jeg hadde hørt mye positivt om både studiemiljøet og skolen fra venner og bekjente, noe jeg la mye vekt på. I tillegg opplevde jeg at EEC var svært behjelpelige og hjelpsomme med hva enn det skulle være. Dette gjorde hele søknadsprosessen til Krakow ryddig, oversiktlig og litt enklere.

Den store fordelen med å studere i Krakow er alle mulighetene og initiativene. Når du studerer i Krakow møter du mange engasjerte studenter, og det finnes et hav av forskjellige initiativer å ta del i. Det er essensielt å få tankene over på noe annet i tunge og krevende perioder, og da er det viktig å ha en eller flere aktiviteter å engasjere seg i! Alt fra futsal, tennis, roing, crossfit og svømming til poker, quiz og dansing. Og finnes det ikke et initiativ for akkurat det DU vil drive med, ja da er det fullt mulig å starte noe nytt!

I forkant av opptaksprøven anbefaler jeg EECs forberedelseskurs på det sterkeste, og til deg som allerede har kommet inn har jeg et par tips:

  1. Google translate er din beste venn
  2. Det anbefales å bo sammen med én eller flere det første året
  3. Vær åpen og hjelpsom overfor nåværende og nye studenter, både norske og internasjonale

Lykke til! Bare å ta kontakt hvis det er noe jeg kan hjelpe med 🙂

Amanda

Amanda Aasberg Brukaas, MD

Opptak 2020

Heisann!

Jeg heter Lars, og er nå på mitt 3. år her på JUMC i Krakow. Jeg stortrives, og ville aldri valgt noe annet enn det jeg har gjort. Årsakene til det er mange, men kan nevne at det er en fin og profesjonell skole, en nydelig by, og et fantastisk studiemiljø. Her kommer du inn som en av gjengen, og det er lett å både integrere seg i studiemiljøet og i Polen i det hele tatt.

Da jeg søkte var jeg litt eldre enn de fleste, og jeg var 24 da jeg kom inn. Jeg vil si flesteparten her kommer enten rett fra videregående, eller med et friår imellom. Men ikke vær redd for å søke om du har noen ekstra år på CVen, alle finner seg godt til rette her. Min vennekrets da vi begynte var i aldersspennet 17-27 år, så her passer alle inn. Jeg tror årsaken til det er at vi er mange svært motiverte mennesker som jobber mot samme mål, og det blir til at vi lever i en slags boble her nede ettersom vi er et relativt lite miljø sammenlignet med de som studerer i Norge, som ofte har et nettverk utenfor skolen også.

Min største frykt da jeg startet var egentlig ikke det å tilpasse meg til å bo i et annet land, men rett og slett om jeg var for dum til å klare det. Det kan jeg avkrefte, og det er ikke fordi jeg er spesielt smart, men fordi det går mer på hardt arbeid. Dessuten skal du ikke gjøre det alene! Her i Krakow er vi flinke på å jobbe sammen og å løfte hverandre opp. Selv om både 1.- og 2.-året på medisin i utlandet er tøft, så har du kommet deg gjennom noe av det verste når du består opptaksprøven!

På fritiden spiller jeg squash og gitar, og stort sett uansett hva du driver med finnes det en organisasjon for deg. Studentorganisasjonen vår Copernica har sørget for det! Og er det noe du savner av organiserte fritidsaktiviteter er initiativ til å starte en egen organisasjon hjertelig velkommen. ANSA er også med, og har ofte arrangementer, enten om det er faglig eller sosialt. De er en stor støtte for oss i Krakow, og jeg vil anbefale på det sterkeste at du som norsk medisinstudent melder deg inn.

Når det gjelder opptaksprøven, så er mitt beste tips å starte tidlig. Gjør tidligere oppgavesett, og pass på at du har kontroll på kjemien. Når det kommer til biologidelen kan du få mye variert, men ofte er temaene ganske like de opptaksprøvene som har vært de foregående årene. Det lønner seg derfor å jobbe godt med disse, samt å ta tiden på seg selv så du vet hvordan du ligger an tidsmessig. 

Jeg og en medstudent, Amanda, arrangerer kurs i kjemi og biologi for dere prospektive studenter, og vi vil anbefale på det sterkeste at du blir med på det! Der får du både en gjennomgang av et utvalg av oppgaver, og du får også en del tips på hvordan du skal mestre både forståelsen av oppgavene, stress og tidsmestring. Disse arrangeres på vårparten, og du vil få beskjed på e-post når og på hvilken plattform det arrangeres.

Avslutningsvis så vil jeg få anbefale Krakow på det sterkeste. Hadde jeg fått valget i dag om å gå medisin i Norge eller i Krakow så hadde jeg valgt Krakow. Du lever veldig godt som student der nede, og studentmiljøet er kjent for nordmenn over hele Europa som ett av de beste av skolene i Sentral- og Øst-Europa.

Ønsker deg masse lykke til på opptaksprøven, og håper å se deg i Krakow 🙂 

– Lars

Lars Tande, MD

Opptak 2020

Heihei,

Jeg er nå på 3. semester av medisinstudiet i Krakow. Da jeg skulle velge studiested var Krakow førstevalget mitt. En veldig viktig faktor var at oppfølgingen og informasjonen fra EEC var betydelig bedre enn andre steder jeg vurderte. Det bidro til at det hele ble litt mindre skummelt.

Selv leste jeg alle innleggene under “Studentenes erfaringer”, spurte en venninne og gjorde så mye research jeg kunne. Jeg ble mer og mer overbevist om at det var til Krakow jeg ville. Likevel var det en del av meg så lurte: Kan det virkelig være SÅ gøy? Er miljøet så bra som alle sier og skriver? Svaret er ja, på alle mulige måter. Allerede fra første stund ble vi utrolig godt tatt i mot. De eldre studentene var imøtekommende og inkluderende. De stilte opp med råd, tips og var veldig tydelige på at de ville hjelpe. Vi så fort at dette var en del av kulturen blant studentene. Man heier hverandre og hjelper så godt man kan. Vi skal tross alt bli kollegaer en dag.

Vi som startet høsten 2019 fikk ikke mer enn 5-6 “vanlige” måneder som student før Covid-19 meldte sin ankomst. Likevel har jeg ikke angret på at jeg valgte verken medisin eller Krakow. Med hånden på hjertet, kan jeg ikke se for meg et sted jeg heller ville vært. Jeg gleder meg til å dra tilbake hver eneste gang! Skolen tar godt vare på oss, legger til rette for oss så godt det kan gjøres, og tar hensyn til våre behov og meninger. De er grundige og opptatt av at vi skal få det til. Starten med online timer var selvsagt litt humpete, men forbedret seg stort på kort tid.

Å begynne å studere i en ny by kan utrygt og skummelt, for å ikke snakke om å flytte til et helt nytt land! Det tar tid å finne ut selv de minste ting, så det er viktig å være tålmodig. Jeg skal ikke legge skjul på at Google translate har vært en trofast venn på butikken. Og da jeg endelig trodde jeg hadde begynt å finne ut av ting, tok jeg meg selv i å spise kremost med granola til lunsj. Selv om det resulterte i et mindre godt måltid, tok det ikke livet av meg det heller.

Det er både travelt og hardt å studere medisin, men man er ikke alene om det. Tro det eller ei, så savner jeg faktisk lange dager på lesesalen nettopp av den grunn at vi var sammen om det. Det er en glede å være omringet av så mange motiverte, flotte, forskjellige mennesker. Det betyr derimot ikke at lesing er det eneste du har tid til de neste 6 årene. Det er viktig med avbrekk, og hva er vel bedre enn å bruke lesepausen sammen med medstudenter fra forskjellige trinn? Heldigvis stiller Copernica og ANSA opp med et hav av aktiviteter, foreninger og arrangementer. Det er alltid noe å se frem til, noe som skjer og noe gøy å bli med på. Terskelen for å delta er lav, og man blir tatt imot med åpne armer. 6 år i Polen kan høres veldig lenge ut, men tiden går fort når man har det gøy.

Jeg ble overrasket over hvor fin byen er. Fine bygninger, koselige kafeer og restauranter, og masse god mat. Dette kan vi heldigvis dra god nytte av ettersom vi kan leve godt på det norske studentlånet. Det er fantastisk å kunne spise ute, bo fint osv. uten at det blir nudler og kokt ris på menyen resten av måneden.

Jeg anbefaler medisinstudiet i Krakow på det sterkeste. Et så varmt, lærerikt og trygt miljø skal man lete lenge etter. Les godt til opptaksprøven, spør hvis det er noe du lurer på og aldri vær redd for å be om hjelp.

Masse lykke til, håper vi sees i Krakow!

Vennlig hilsen Eila

 

Eila Tvedt Hoven, MD

Opptak 2019

Heihei! 

Jeg heter Tina Brunborg, er 21 år og kommer fra Bærum. I skrivende stund er jeg på fjellet og nyter juleferien etter 3 gjennomførte semestre som tannlegestudent ved Jagiellonian university (JUMC). Helt siden jeg var 8 år har jeg ønsket å bli tannlege, og 13 år senere kunne jeg ikke vært mer glad for å gjennomføre denne drømmen i akkurat Krakow. Jeg har alltid hatt en stor interesse for helse, velvære og menneskekroppen, og åpenbart en stor fascinasjon for tannlegeyrket. Jeg elsker hvordan det tar for seg så mange spennende fagområder, samtidig som det krever høy perfeksjon og en evne til å kommunisere godt med andre mennesker.

På videregående begynte jeg å lese om studiemulighetene i Krakow samt andre steder som Budapest og Riga. Etter informasjon fra EEC’s nettside, og anbefalinger fra eldre studenter var jeg overbevist om at det var til Krakow jeg ville, og siden har jeg ikke angret ett sekund.

Studentlivet her nede er alt jeg drømte om; gøy, lærerikt og trygt. Til tross for at byen ikke er blant de største er den utrolig fin. Studentsamfunnet er også fantastisk. Det kan føles skremmende og skulle flytte til et annet land, og det skal sies at jeg var veldig heldig som reiste ned sammen med to av mine nærmeste venninner. Uansett mitt «heldige utgangspunkt» tok de daværende studentene oss imot med åpne armer, og jeg har senere blitt kjent med noen av de fineste menneskene jeg vet. Det at vi er rundt 400 nordmenn ved JUMC skaper et helt unikt felleskap. De store organisasjonene, som Copernica og Ansa, arrangerer flere gøyale arrangementer gjennom hele året som alle har mulighet til å delta på!

Det er ingen hemmelighet at medisin og tannlegestudiet er tøft, og krever mye tid og arbeid. Som studenter ved JUMC er vi heldige som har mange dyktige doktorere og professorer som gjør alt de kan for at vi skal prestere vårt beste. Hardt arbeid sammen med god støtte og motivasjon gjør studiet veldig oppnåelig.

Når det kommer til opptaksprøven; start tidlig! Jeg skal ikke ta på meg at jeg var blant de som leste mest, grunnet forberedelser til andre eksamener, men jeg forsøkte å lese smart. Min første prioritering var å gjøre alle oppgavene man fikk ved materialet fra EEC, og søke opp/lese på det som var vanskelig og gjengående.

Jeg anbefaler virkelig å kontakte EEC dersom du sitter med noen spørsmål angående søknadsprosessen. De hjelper med alt de kan. Dersom du lurer på noe mer angående studentlivet, byen, studiet eller annet, er det bare å kontakte meg også, jeg hjelper gjerne:)

Masse lykke til på opptaksprøven, jeg heier på dere!

Tina Brunborg, DDS

Opptak 2019

Hei

jeg heter Charlotte Wiencke Grøgaard, er 21 år og har nettopp gjennomført mitt første semester som medisinstudent i Krakow.

Mitt første semester har vært preget av ytterpunkter. På den ene siden har det vært veldig stressende og krevd mye hardt arbeid. Jeg har til tider følt at jeg kommer til å drukne i pensum og prøver, men jeg har holdt meg flytende mye på grunn av det fantastiske miljøet her nede. Alle har det samme harde kjøret og hjelper hverandre med å komme gjennom det. Det er veldig godt at man er mange i samme situasjon. I tillegg er de eldre studentene utrolig flinke til å følge oss opp og deler erfaringer og tips. Det er som å ha storesøstre og storebrødre på alle trinn og det tror jeg er helt unikt i Krakow.

Jeg bestemte meg for å studere medisin ganske sent, som 18 åring. Da hadde jeg verken kjemi eller gode nok karakterer til å gå i Norge, men jeg tok opp fag et år. Likevel så jeg at det var minst et år til før Norge var aktuelt. Begge foreldrene mine er leger og var skeptiske til at jeg skulle studere i utlandet, men de forhørte seg med kollegaer og vi kom frem til at Krakow var et bra valg. Og jeg angrer ikke på det valget! Jeg trives så godt med Krakow som by, medstudenter og studiet, og føler jeg har kommet riktig sted. I tillegg tror jeg at det å bli pushet hardt er en fordel, fordi jeg tror vi blir flinke leger av det!

Jeg søkte bare Krakow og konsentrerte meg derfor bare om denne opptaksprøven. Jeg hadde to venner (Ingrid og Håkon) som også ville inn her og vi hadde kollokvier sammen hele våren. Vi øvde gjennom tidligere opptaksprøver mange ganger og diskuterte svarene så vi både husket og forsto dem. Og alle tre kom inn! Ikke ta lett på prøvene, men øv mye! De er krevende, men om man tar det seriøst går det bra!

Opptaksdagen var en av de mest stressende dagene i mitt liv. I tillegg til at jeg var utrolig nervøs for selve prøven hadde jeg fått kjemi 2 muntlig eksamen samme dag og måtte dra rett på den etter at prøven var ferdig på Soria Moria. Etter mye og god kontakt med Ellen i forkant kom vi frem til en løsning der jeg rakk og ta prøven og eksamen, men uten Ellens hjelp hadde alt blitt veldig vanskelig. Men det ordnet seg jo og jeg anbefaler å bruke Ellen for det hun er verdt. Hun kan hjelpe med det meste og er mye av grunnen til at vi er så mange fornøyde nordmenn her i Krakow. Dere kan også ta kontakt med meg om dere har noen spørsmål til hvordan dere burde øve, bo i Krakow eller hva som helst annet. Jeg anbefaler å ikke bo alene! Det å bo sammen med noen er en utrolig trygghet i et fremmed land og på et helt nytt studie. Jeg hadde ikke klart meg uten mine romvenninner! Håper å møte mange av dere på vinterferie turen som nærmer seg veldig og at vi ses i Krakow til høsten!

Charlotte Wiencke Grøgaard, MD

Opptak 2018

Hey! 

Jeg heter Alex, er 24 og er nettopp ferdig med første semester ved det Jagiellonske universitetet i Kraków. 

Det er et kjent faktum at å studere medisin i Norge kan være nesten umulig for mange. Det gjaldt ihvertfall for meg. Jeg kjente at å bruke ≈ 2 år på å forbedre ungdomsskolevitnemålet mitt ble veldig uaktuelt, pluss at å studere i utlandet allerede var veldig attraktivt.

Jeg endte her – noe jeg er veldig fornøyd med. Det Jagiellonske universitetet føles ut som et sted hvor lærerne og medelevene virkelig vil deg det beste, og hjelper deg der du trenger det. Det er også et sted hvor det kan åpne seg muligheter til flinkeste av oss, noe som gjerne er litt vanskeligere i det norske skolesystemet. 

Det er ikke å legge skjul på at det er mye jobb. I tillegg til massevis av nytt og tungt stoff, er det også å skulle bosette seg i et nytt land med en hel gjeng med folk man ikke kjenner. Men det som er litt fint med det, er at du er omringet av folk som er i samme situasjon, og alle vil gjøre det bra! Samholdet og behjelpeligheten som kommer fra det har jeg aldri opplevd maken til – vi blir som en stor familie. 

Jeg skjønner godt om det virker veldig fjernt å skulle flytte til et annet land, lære nytt språk og begynne å studere medisin. Det var det også for meg. Jeg kan garantere, at dersom du er ambisiøs, hardtarbeidende og smart nok til å bestå opptaksprøven – så kommer du til å klare å bli lege her med oss. Det er en grunn til at det kun er 4 % av elevene som faller fra!

Hvis du har noen spørsmål om eks. hvordan skoledagene ser ut, hvilke fag man har, hvor man burde bo etc., så anbefaler jeg å sende melding til Ellen Bergene eller ANSA. De har som regel svar på det meste, og kan sette deg i kontakt med folk som studerer her hvis det trengs! 

Alex

Alexander Meek, MD

Opptak 2018

Hei!

Jeg heter Bjørk, er 23 år og kommer fra Tromsø. I skrivende stund er jeg godt planta i godstolen og restituerer etter å ha fullført det første halve året som medisinstudent i Krakow. Jeg har blitt spurt om å dele mine erfaringer og håper det vil hjelpe litt i avgjørelsen du står i nå.

Min beslutning om å studere i Krakow baserte seg mest av alt på det gode jeg hadde hørt fra venner og bekjente. Likevel hadde jeg mange spørsmål, så jeg avtalte et møte med Ellen Bergene. Hun kunne svare på alt jeg lurte på, og anbefalte meg å dra på februar-tur til Krakow. Dette vil jeg anbefale alle å gjøre, da jeg selv følte dette ga meg et bedre bilde på hva jeg gikk til.

Så endte jeg opp i Krakow da gitt – og det er jeg veldig glad for. Selvom jeg fort støtte på de mest intense månedene jeg noen gang har vært igjennom. Det er en evigvarende krig mot tidsfrister, polskprøver og memorisering av cranial nerves – alt på en tredel av tiden det egentlig tar. Belønningen er en gnist av mestringsfølelse og at du har værsågod å fortsette med neste tema. Uansett hvor godt forberedt man er vil disse månedene være krevende – så det er det bare å stålsette seg for.

Det som gjør det lettere å trøkke seg gjennom ca 12 daglige timer med lesing, det er folka. Attpåtil er du så og si alltid omringet av nordmenn, som gjør at du til tider glemmer litt at du befinner deg i et annet land. Det som er så fint med Krakow er at vi er en gjeng med veldig forskjellige folk som er putta på samme sted og pent nødt til å komme overens – og det gjør vi på en eller annen måte. Alle har samme mål og kan støtte og motivere hverandre. Det er også blitt et økende fokus på mental helse her i gården. Man kommer seg faktisk ikke gjennom dette studiet uten å kjenne det på kropp og sinn. Heldigvis finnes det folk her som er interessert i at du skal ha det bra. For eksempel så har hele styret til ANSA Krakow taushetsplikt hvis det er noen som trenger å lufte tankene sine litt.

Avslutningsvis vil jeg si at som student i Krakow vil du alltid ha mer enn nok å gjøre. Det pågår konstant en eller annen aktivitet, trening, quiz eller rett og slett bare uendelige mengder pensum som krever fokuset ditt. Som jeg sa innledningsvis så har de siste månedene vært fryktelig krevende, og det letter heller ikke på trykket etter jul. På tross av det kan jeg si med hånden på hjertet at jeg er glad for at det var det jagellonske universitetet jeg endte opp på. Og det tror jeg du også vil føle på om du starter her.

Siste-liten tips:

  • Ta opptaksprøven på alvor. Les på tidligere prøver som du får utdelt når du melder deg på – disse er gull verdt.
  • Skaff deg leilighet før du reiser ned, og kom ned et par dager før for å fikse alt det praktiske før skolen starter.
  • Bo sammen med noen! Jeg møtte min flat-mate på opptaksprøven og priser meg lykkelig for at vi endte opp under samme tak.
  • Spar litt rom i kofferten til noen bokser leverpostei.

Håper vi ses til høsten!

Bjørk

Bjørk Lindal Nøst, MD

Opptak 2018

Heisann!

Mitt navn er Stine Lunde. Jeg er 19 år og kommer fra Sarpsborg. Jeg er førsteårsstudent på tannlegestudiet ved JUMC. Helt siden ungdomsskolen har jeg drømt om å bli tannlege så gleden er stor over å endelig være i gang. Da jeg gikk på videregående kom jeg i kontakt med Ellen og EEC og var overbevist om at Krakow var en fin by å starte tannlegedrømmen i.

Det å skulle flytte til utlandet og bo der i fem år kan for mange virke skremmende. Nytt språk, ny kultur, og ikke minst et nytt studium. Mitt beste tips er å tenke at du er aldri alene om det! Og husk at det å være student er så mye mer enn bare lesing og pugging. ANSA Kraków og Copernica står for flotte arrangementer og sosiale aktiviteter her nede. Dessuten er fadderuken i begynnelsen av skoleåret absolutt verdt å være med på for å bli kjent med andre studenter.

Krakow er en flott, kulturell by med mange koselige cafeer og restauranter i tillegg til et fantastisk studentmiljø. Det er gode muligheter for trening gjennom ulike treningssentre, og mange velger også å benytte sykkel flittig her nede da byen har mange flotte sykkelveier.

Det er til sammen ca 400 norske studenter i byen som bidrar til et godt samhold. Det skal også sies at det er ganske befriende å kunne snakke norsk midt oppi all undervisning og eksamensforberedelser. Det å bo i Krakow er relativt billig og hvis man er litt sparsom kan man klare seg godt på den støtten man får fra Lånekassen.

Når det gjelder opptaksprøven vil jeg anbefale å begynne tidlig med forberedelsene. Prøven er på ingen måte lett, men leser du på materialet du får utdelt av EEC samt øver deg på tidligere prøver er du på god vei.
Lykke til på opptaksprøven, håper vi ses til høsten!

Stine

Stine Lunde, DDS

Opptak 2017

Heisann!

Mitt navn er Maren Paus Reinertsen. Jeg er 21 år og kommer fra Oslo. Jeg er førsteårsstudent på medisinstudiet ved JUMC/SME. Nå har jeg kommet meg gjennom et halvt år her i Krakow og begynner endelig å kjenne litt på at jeg faktisk studerer medisin. Jeg har så lenge jeg kan huske vært interessert i menneskekroppen og hvordan den fungerer, og fant ganske tidlig ut at medisin måtte være riktig studiet for meg. Hvor jeg skulle studere derimot, det var jeg ikke like sikker på.

Jeg likte tanken på å studere i utlandet, både for å bli bedre i engelsk, lære en ny by å kjenne, men mest av alt for å komme litt vekk fra Norge og oppleve noe nytt. Jeg hadde ikke motivasjon til å ta opp fag jeg allerede var fornøyd med karakteren i, for å studere i Norge. Derfor sto valget mitt til slutt mellom Danmark, et universitet i Praha eller Jagiellonian University her i Krakow. Jeg ente med Krakow etter å ha hørt mye positivt fra bekjente som allerede studerte der.  Jeg anbefaler alle som måtte være usikre på om Krakow er rett by, til å dra på tur med Ellen Bergene og EEC for å besøke universitetet i februar! Det er en kjempemulighet til å føle litt på studentmiljøet og å se universitetet.

Studentmiljøet i Krakow er helt unikt som norsk student. Vi er rundt 60 norske studenter på hvert trinn, noe som medfører både snakk om brunost, langrennsresultater og pepperkaker. Jeg var litt skeptisk til hvordan det skulle være rundt så mange nordmenn når jeg hadde valgt å studere i utlandet, men den skepsisen skulle raskt forsvinne. Det er faktisk ganske befriende å kunne snakke norsk og føle litt på nasjonalfølelsen midt oppi polskundervisning, anatomilesning og pugging av aminosyrer. 

For meg var det veldig overveldende å starte på studiet. Etter videregående hadde jeg hatt to års ”pause” med militærtjeneste, reising og jobbing som er erfaring jeg er veldig glad for å ha med meg. Men du, det å studere medisin, det må man lære. Det er ikke noe å skjule at det er beinhardt og krever mange timer på lesesalen. Medisin er tøft. Det er tøft å legge inn en så stor innsats i noe du egentlig ikke vet så mye om før du starter. Det er tøft å sitte den åttende timen på lesesalen. Men du er aldri alene om dette! Du skal være sikker på at medisin er det du vil før du begynner. Men når du først har bestemt deg, kan jeg fortelle om eldre studenter som kommer med tips, holder seminarer for oss før vi har eksamen, og hjelper så godt de kan. Du kommer til å få venner du aldri trodde du skulle få, og et samhold du kan begynne å glede deg til allerede.

Jeg håper du søker. Ikke undervurder opptaksprøven! Øv på alle de tidligere prøvene og vær sikker på at du forstår hvorfor svaret er som det er, da klarer du deg!

Om det er noe du lurer på, ikke nøl med å ta kontakt, ANSA Krakow er alltid tilgjengelig. Vi ses til høsten!!

Maren

Maren Paus Reinertsen, MD

Opptak 2017

Hei!

Jeg heter Carl-Magnus og går første året på tannlegestudiet i Kraków. Helt siden ungdomsskolen har jeg villet bli tannlege, men på grunn av manglende motivasjon på videregående var det vanskelig å ta de fagene og få de karakterene jeg trengte for å komme inn i Oslo. Jeg begynte på tannpleie i stedet, og etter tre år der hørte jeg om Kraków og bestemte meg for å ta opp de fagene jeg trengte og melde meg opp til opptaksprøven samme år.

Det ble mye å gjøre, og opptaksprøven var tøff, men nå sitter jeg her på drømmestudiet mitt og angrer ikke på noe. Selv om det å flytte til utlandet høres ut som en veldig stor og skummel ting, så har det gått veldig smertefritt. Det å å studere i et annet land synes jeg nesten bare er positivt fordi man får så mange ekstra erfaringer. Man får muligheten til å lære seg et nytt språk, oppleve en annen kultur og være et helt annet sted enn det man er vant til i Norge. Kraków er nok et spesielt godt valg, fordi det er en flott by med spennende arkitektur, vakker natur og masse historie helt tilbake til før middelalderen. Det er også veldig billig å bo her, og man kan nok klare seg godt på den støtten man får fra Lånekassen, særlig hvis man bor på studentboligene sånn som jeg gjør.

Klassen består av mange norske og noen studenter fra andre land. Dette i tillegg til alle de norske medisinstudentene, studentorganisasjonen Copernica, ANSA og alle arrangementene og aktivitetene som holdes etter skoletid gjør at det å føle seg hjemme ikke blir noe problem. Fadderuka i oktober gjør også at man fort blir kjent og møter mange fra de andre årene. Får man hjemlengsel, så er det ikke verre enn å fly hjem en helg eller i feriene, og det er stort sett ikke så veldig dyrt heller.

Når det kommer til å lese til opptaksprøven, så vil jeg si at det er lurt å bruke de tidligere prøvene. Jobb gjennom dem, men bruk også spørsmålene og fasiten sammen med internett eller lærebøker til å lære noe, og ikke bare memorisere svarene. Det er verdt innsatsen, og jeg tror ikke du kommer til å angre når du sitter der etter opptaksprøven og får beskjed om at du har kommet inn!

Ellen og EEC er utrolig hjelpsomme og svarer på det meste man skulle lure på underveis.

Lykke til, og sees til høsten!

Carl-Magnus Kjølstadmyr, DDS

Opptak 2016

Hei!

Jeg heter Marthe, er 21 år og kommer fra Nøtterøy.

Da jeg fant ut at jeg hadde lyst til å studere medisin, var jeg først litt skeptisk til det å studere medisin i Polen. Heldigvis fant jeg nettsiden til EEC, og etter at jeg hadde lest hva studentene i Krakow skrev, snudde tvilen min. Krakow virket som den ideelle studentbyen: koselig, mange internasjonale studenter og et solid og anerkjent medisinstudium.

Jeg kom raskt i kontakt med Ellen Bergene, fagansvarlig i EEC. Jeg fikk gode råd og mye hjelp til søknadsprosessen for medisinstudiet i Krakow. Selve søknadsprosessen gikk raskt og knirkefritt for seg, og med god hjelp fra den oversiktlige nettsiden til EEC var søknaden i boks! Jeg følte meg veldig trygg under hele prosessen fordi jeg visste at alt gikk gjennom EEC og Ellen Bergene. Skulle jeg trenge hjelp eller hadde spørsmål var det bare å sende en mail til Ellen. For meg var det var helt klar en uvurderlig fordel å ha en norsk kontaktperson i en så viktig prosess.

Vel ferdig med første semester her i Krakow er jeg  veldig glad for at jeg kom hit! Både faglig og sosialt er det lite å utsette på. Standarden på det medisinske fakultetet et svært høyt, og vi har dyktige forelesere med gode engelskkunnskaper.

Gjennom hele året  har vi flere mindre eksamener som er relativt spredd ut. Derfor er arbeidsmengden rimelig høy hele tiden. Man kommer derfor ikke unna med noen få skippertak, og man ”tvinges” på en måte til å jobbe jevnt og trutt for å henge med. Jeg syntes det er mye bedre enn å ha 2 svært stressende perioder etter hvert semester der man må krampelese et helt fag på kort tid.

Alt i alt har vi veldig gode forutsetninger for å lære masse! Det viktigste som skal til er selvfølgelig at man har lyst og er motivert. Har du det kan du klare det meste her J

EEC vil gi deg det perfekte muligheten til å bevise at du duger hvis du vil studere medisin.  Kommer du hit vil du selv få oppleve det fantastiske samholdet vi har som gjør at vi kan føle oss hjemme her i Krakow.

Håper å se DEG her til høsten!

Marthe

Marthe Abrahamsen, MD

Opptak 2016

Hei!

Mitt navn er Ingebrigt Holstad og jeg er 27 år, fra Nesodden i Akershus. 

I skrivende stund har jeg akkurat fullført mitt første semester ved Jagiellonian University Medical College. 

Her er historien om min lange vei fra juss-studiet i Bergen til medisinstudiet i Krakow. 

Hele mitt liv har jeg vært fascinert av kroppen og hvordan den fungerer. Selv før jeg begynte på skolen var jeg interessert i biologi og naturvitenskap, men på grunn av en mangeårig skrekk og aversjon mot matematikk valgte jeg bort drømmen om å bli lege, og søkte meg heller inn på juss-studiet i Bergen etter førstegangstjenesten. Etter to år som juss-student fikk jeg mot nok til å følge hjertet og drømmen om å bli lege, og jeg avsluttet derfor studiet og begynte å ta opp realfag for å kunne begynne på legestudiet. 

Når man søker opptak til medisinstudiet i Norge med forbedret vitnemål er konkurransen meget hard, og snittet er høyt for å komme inn. Dette gjør at selv de studenter med veldig høyt snitt ofte blir stilt overfor to valg:

Enten fortsette å ta opp fag som privatist som de allerede har 5 eller 6 i, eller begi seg utenlands for å studere på et annet språk enn morsmålet. Jeg valgte det sistnevnte, og høsten 2013 begynte jeg på medisinstudiet i Tsjekkia sammen med mange av de venner jeg hadde fått under forberedelseskursene.

Totalopplevelsen jeg hadde som student i Tjsekkia var i og for seg positiv. Læringskurven var bratt og jeg var glad for å endelig være i gang med legeutdanningen. På tross av dette var det noen negative sider ved å studere medisin der. Engelskkunnskapene blant professorene holdt ofte ikke den samme standard man er vant til fra Skandinavia, og enkelte ganger var det en utfordring å forstå og bli forstått. I tillegg blir det spekulert fra skolens side i å ta inn flere elever enn de har klinikkplasser til, noe som gjør at et flertall av de som starter aldri kommer seg forbi de pre-kliniske årene. Av min gruppe på 12 personer er det nå én som er igjen på fjerde året. Resten har havnet enten ett eller flere år bak, eller blitt utvist på grunn av «mangel på faglig fremgang»,  noe som også skjedde med meg etter å ha tilbrakt 2,5 år der. 

Jeg hørte om medisinstudiet i Krakow gjennom flere fra Tsjekkia som hadde lidd samme skjebne som meg. De kunne fortelle at de var storfornøyde med livet som medisinstudent ved Jagiellonian University. 

Jeg begynte å undersøke og tok kontakt med Ellen Bergene ved EEC som var meget behjelpelig gjennom hele søknadsprosessen. Hun kunne fortelle at gjennomføringsprosenten blant norske studenter i Krakow er på hele 96 %. 

Jeg har nå fullført mitt første semester i Krakow og jeg kan skrive under på at jeg også er storfornøyd! 

Det faglige nivået er meget høyt, undervisningen er klinisk rettet, engelskkunnskapene blant professorene er storartet og eksamensformene er rettferdige. Man har en rekke mindre prøver underveis, noe som gjør at man dras med og unngår skippertak (selv om man er disponert for slikt.) 

Selv om gjennomføringsprosenten er høy er det dog ingen dans på roser. Det kreves grundige forberedelser og strukturert lesing, men man får igjen for strevet.

Når man sitter i Norge og skal gå i gang med å velge hvor man vil studere, kan det virke som det å være medisinstudent i Øst-Europa er relativt likt uansett hvor man havner? Svaret er nei. 

Er man medisinstudent i Krakow er man ikke bare en del av den beste læringsinstitusjonen i Polen. Man har også det største, mest sammensveisede og inkluderende norske studentmiljøet man kan finne utenfor Norge.
Det er rundt 400 norske studenter i byen og det er alltid noe som skjer. Gjennom studentorganisasjonen finner man tilbud i alt fra løping, yoga og roing, til matlaging og korsang. Mellom intensive leseøkter og alt det sosiale har man (nesten) ikke tid til å lengte hjem.

Jeg er utelukkende positiv til valget om å begynne i Krakow og gleder meg til å se deg. =)

Vennlig hilsen fra Ingebrigt

Ingebrigt Holstad, MD

Opptak 2016

Dzien dobry!

For to år siden på denne tiden satt jeg å leste til opptaksprøven i mai med et stort ønske om å komme inn på tannlegestudiet her i Krakow. Helt siden jeg kan huske har menneskekroppen fascinert meg på alle mulige måter, kanskje du som sitter å leser dette også føler det samme. Pga. dette visste jeg fort at jeg ville ha en fremtid innen medisin. Tannlegeyrket er et yrke som krever perfeksjon, dedikasjon og ikke minst en dyp kunnskap innen mange fagområder. Anatomi, patologi og materialkunnskap er bare noen av de. Det var kanskje denne kombinasjonen som gjorde at jeg til slutt bestemte meg for å gå denne veien.

To år senere er jeg fremdeles her i Krakow. Studielivet her nede er fantastisk. Ikke bare er det en billig by å bo i, men også en veldig flott by med mye historie å fortelle. Det kan virke skremmende å flytte helt alene til utlandet i en helt ny by med et fullstendig fremmed språk. Dette er nok noe de fleste føler på, trøsten er at vi alle er i samme båt. Dette gjelder både i det sosiale, når det kommer til å finne seg leilighet og når det kommer til å finne ut av hvordan studielivet faktisk skal fungere i 5 år. Dette går veldig av seg selv. Hverdagen kommer og fort får man inn rutiner innen både skole, trening og andre aktiviteter.

Jagiellonian universitet har et av verdens eldste medisinske fakulteter hvilket er ganske kult. Oppbyggingen og organiseringen av studiet er veldig bra med mange utrolig dyktige Professorer og Doktorer som gjør sitt ytterste for at vi som studenter skal lykkes. Generelt snakker alle godt engelsk så språket er sjeldent et problem.

Vi er rundt 400 nordmenn her nede som studerer medisin og tannlege på JUMC hvilket skaper et stort felleskap med mange morsomme tilstelninger arrangert av ANSA og Copernika. ANSA vinterball, den årlige turen til Zakopane, fadderuken, quiz-torsdag og flere idrettslag er bare noen av mange ting som foregår her nede.

Sitter du her nå, litt usikker, eller sikker på om tannlege er din vei å gå, er jeg sikker på at du ikke vil angre. Hverdagen her nede består stort sett av lesing og læringskurven er bratt. Frustrasjonen kan til tider være veldig stor med alt som skal pugges og leses. Likevel er dette absolutt oppnåelig når man legger ned nok arbeid og er motivert 🙂

Når det kommer til opptaksprøven anbefaler jeg å begynne tidlig med å lese, den er relativt vanskelig, men absolutt innenfor rekkevidde. Bruk tidligere opptaksprøver aktivt så snart du får tilgang til dem og kontakt Ellen om du lurer på noe, hun er veldig behjelpelig! Håper på å se deg som 1.års tannlegestudent her i Krakow til høsten 🙂

Lykke til på opptaksprøven!

Erika Aamot Haave, DDS

Opptak 2016

CzeϾ!

Er du interessert i menneskekroppen og dens muligheter og begrensinger? Anser du deg selv som hardtarbeidende, målbevisst og ambisiøs? Ønsker du å hjelpe andre mennesker? Da kan medisinstudiet være noe for deg! Ønsker du i tillegg å kombinere utdanning med å bli kjent med en ny kultur og lære et nytt språk, for ikke å nevne å bli del av et fantastisk studentmiljø? Da tror jeg du vil trives i Kraków!

Som et av de eldste universitetene i Europa er det medisinske fakultetet ved det Jagiellonske Universitet i Kraków, Polen, et anerkjent universitet med et program av høy faglig kvalitet. Majoriteten av professorene snakker bra engelsk, er imøtekommende og hjelpsomme, og er svært kompetente. 

Jeg er nå i gang med 2. året på medisinstudiet, og til tross for at det har vært noen tøffe tak med mange timer på lesesalen, har jeg ikke angret ett sekund på at jeg valgte å komme hit! Læringskurven har vært fasinerende bratt, jeg har lært enormt mye interessant og jeg har aldri opplevd så mye mestring. 

Jeg reiste til Kraków uten å kjenne noen eller noe sted bo, men etter to uker på skolens internat hadde jeg fått meg både leilighet og samboer! Med det gode samholdet blant de norske studentene blir vi nærmest som en liten familie. Man konkurrerer ikke om skoleplass eller karakterer, men i stedet hjelper og støtter vi hverandre. De eldre studentene deler gledelig råd og tips, og arrangerer seminarer basert på sine erfaringer før viktige eksamener.

Bekymret for at alt av sosialt liv må legges til side hvis du velger å studere medisin? Da må du tro om igjen! Det livlige studentlivet i Kraków med ANSA og Copernica som sentrale studentorganisasjoner byr på et mangfold av sosiale aktiviteter og foreninger som vil gi deg viktig avkobling i en ellers hektisk hverdag: Kor, Løpelag, Volleball, tennis, håndball, rolag, fotball, crossfit, sykling, yoga, kokkegruppe – listen er lang. I tillegg arrangeres det sosiale happeninger som pub-quiz, vinterleker i Zakpone, medisinstudentenes ”Oscars”, vintergala og  for ikke å glemme en visstnok ellevill 17.mai feiring! Som du sikker skjønner er det mye å engasjere seg i, og er det en ting jeg kan garantere så er det at du kommer til å bli supereffektiv og flink til å utnytte tiden du har til rådighet! 

Kraków er en flott, historisk og kulturell by, med mange koselige kafeer og restauranter, samt et yrende natteliv. Fakultetene ligger nær bykjernen med kort avstand til alt, og det er ikke noe problem å finne seg en leilighet i sentrum for en gunstig pris. Økonomisk sett kan man leve godt på det norske studielånet, og man får mye for pengene. 

Som noen avsluttende ord vil jeg bare minne om at opptaksprøven er vanskelig, men absolutt overkommelig. Jeg anbefaler å begynne forberedelsene tidlig, og for all del: gå nøye gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver! De er gull verdt!

Har du spørsmål så ta kontakt med Ellen. Et mer serviceinnstilt og hjelpsomt menneske skal du lete lenge etter  – hun svarer nesten før du har spurt 😉

Lykke til, så sees vi forhåpentligvis til høsten!!

Hilsen Maja 

Maja Solbakken, MD

Opptak 2016

Hei der!

Mitt navn er Andreas Talgø Lie, jeg er 22år og kommer fra Stavanger. Jeg startet nå nylig på mitt tredje år som medisinstudent i Krakow. Etter to år med pre-kliniske fag har jeg nå fått på meg scrubs, legefrakk og stetoskop klar til den kliniske delen på sykehus. Og ja; det er like spennende som det høres ut som, så gled deg!

Jeg har siden videregående hatt lyst til å studere medisin i Kraków, etter å ha blitt inspirert av bekjente som har studert der. Jeg reiste ned til Kraków før opptaksprøven for å sjekke ut byen og for å få et inntrykk av universitetet. Dette vil jeg anbefale, men gjør det med turen som Ellen Bergene i EEC arrangerer. På turen med EEC får du sett store deler av byen og universitet, hvordan undervisningen foregår og du får møte norske studenter som studerer i Krakow.  Dette er vanskelig å få til på egenhånd og i tillegg får du en fin mulighet til å møte noen av de du kanskje skal gå i klasse med. 

Jeg husker at jeg hadde veldig mange spørsmål da jeg startet søknadsprosessen til medisinstudiet i Krakow. Mitt råd til deg er å bruke Ellen Bergene i EEC når du har spørsmål om søknadsprosessen og opptaksprøven. Dette gjorde jeg selv og fikk svar på alt det jeg lurte på. Samtidig satt jeg igjen med et inntrykk av at opptaksprosessen er seriøs og at man blir godt ivaretatt. Hvis du har spørsmål tilknyttet studiehverdagen og livet som medisinstudent i Krakow, kan det være lurt å ta kontakt med en av studentorganisasjonene som jeg nevner senere. Ikke vær redd for å stille dem spørsmål.

Da jeg tok opptaksprøven i 2015, var det virkelig kamp om plassene. Det var rundt 500 søkere og 250 stk fikk ta prøven, selv om det bare var plass til 70-80 stk. Prøven var og er fortsatt vanskelig, men leser du på materialet du får delt ut og lærer deg det godt, har du gode odds. Ikke undervurder de gamle prøvene. Det som er fint med opptaksprøven er at hvis du består, så har du et godt nok faglig grunnlag til å starte på medisin. Alle de du går i klasse med har jo også tatt opptaksprøven, så alle er like motiverte og kunnskapsrike.

Nå er det dessverre ikke slik at når du er ferdig med opptaksprøven, så er resten en dans på roser. Førsteklasse er et lite slag i trynet for mange i og med at du hopper rett i mye nytt. Du skal bosette deg i et nytt land, eksamener kommer før du vet ordet av det og lesesalen blir plutselig ditt nye hjem. Dette er heldigvis bare midlertidig og vi har alle vært gjennom det. Jeg vil påstå at hvis du klarer å gjennomføre førsteklasse, så klarer du også resten fint. 

Studentlivet i Kraków er mye mer enn bare lesing. Vi har flere studentorganisasjoner som arrangere arrangementer hele tiden. Noen av de største organisasjonene for norske medisinstudenter i Krakow er: ANSA Kraków, Copernica, NMF Kraków (norsk medisinstudentforening) og 6 year student government. Søk dem gjerne opp på facebook og instagram for å se hva de ulike arrangerer av kurs, ball, fester og mye mye mer. Som student i Kraków har du et lite luksusproblem, siden det skjer noe omtrent hele tiden av arrangementer, så klarer du ikke få med deg alt.

Jeg vil avslutte med å ønske deg lykke til med forberedelsene og som alle andre har sagt; ikke undervurder opptaksprøven. Bruk rådene du får fra oss studenter og ikke vær redd for å stille spørsmål til Ellen Bergene eller studentorganisasjonene. De er der for deg. ƒº 

Sees til høsten!

Med vennlig hilsen Andreas Talgø Lie

Andreas Taglø Lie, MD

Opptak 2015

Hei,

Hvis du nå sitter og leser dette som jeg har skrevet angående mitt første år som medisinstudent i Krakow, sitter du kanskje med en drøm i magen om å selv bli medisinstudent i Krakow en gang. Du har kanskje hørt mye positiv om min studentby Krakow? I så fall kan jeg bekrefte det gode ryktet byen har fått. Krakow er en unik by og et unikt universitet. Ikke minst kan byen by på masse av kultur- og historieoppleveser, men også søte små kaféer og hyggelig atmosfære.

Å være søker til Jagiellonian University er enkelt med Ellen Bergene som leder i EEC og kontaktperson. Det er en oversiktlig prosess gjennon eec.no  og med Ellen som enkelt kontaktes over mail. Søknaden til Krakow gir deg en fin mulighet til å fortelle om deg selv og vise hva du kan tilby ved siden av ditt karaktersnitt. Dette synes jeg er en fin mulighet i og med at dine personlige egenskaper er vesentlige i senere arbeid i nærkontakt med andre mennekser.

Jeg starter nå på mitt andre år her i Krakow og trives veldig godt. Som dere sikkert er inneforstått med kreves det mye av deg som en medisinstudent. Det er mye lesing det første året! Etter det nye systemet ble innført i 2012 med autorisasjon etter endt 6 år, kreves desto mer. Det høres kanskje skremmende ut, ettersom medisinstudiet er vanskelig nok fra før, men programmet er lagt opp bra. Hvis du legger nok innsats i det og har lyst nok kommer du deg gjennom. I tillegg byr Jagiellonian på hjelpsomme og flinke professorer.

Unikt for Krakow, sammenlignet med andre studiesteder, er Copernica. Copernica er Krakows egen studentorganisasjon som skaper noe helt spesielt for oss studenter. I tillegg til samtlige idretter og foreninger, bidrar Copernica med egne arrangement (som man ikke kan gå glipp av!) Disse arrangementene kommer i tillegg til den gode jobben ANSA gjør, så hos oss blir det dobbelt opp med moro. Copernica har også en egen forening som heter StudyAid og som fortjener oppmerksomhet. Det er en gjeng med flinke studenter som setter av fritid til å lage og holde fordrag for andre studenter(helst 1klassingene). Dette har hjulpet meg masse til mine midterms.

Selv om jeg kun har vært medisinstudent i Krakow i ett semester, kan jeg med skråsikkerhet si at det er det beste valget av studietsted jeg kan tenke meg. Men Jagiellonian, Ellen, Copernica, ANSA, gode medstudenter, omtenksomme og hjelpsomme eldre elever i ryggen kan jeg være sikker på at jeg vil få en trygg, morsom, lærerik og fantastisk studietid. Selv om noen dager kan være tunge ville jeg aldri ha valgt noe annerledes.

Hilsen Danielle

Danielle Nilsson, MD

Opptak 2014