Studietur til Krakow

Neste studietur finner sted i februar/mars 2024.

Studieturen til Krakow er en lang tradisjon for oss i EEC. I nærmere 20 år har vi hatt med oss mulige søkere og deres foreldre til Krakow. 

Hvem kan delta? 

Studieturen er for alle som vurderer å søke på MD eller DDS studiene ved Jagiellonian University. Foreldre og rådgivere fra VGS er også hjertelig velkomne til å delta.

Hva koster det? 

Deltakeravgift er 1300,- pr person og inkluderer forberedelser, infomøte og forespørsler før turen, samt fellesaktiviteter på dagtid og lunsj fredag og lørdag i Krakow. 

For mulige søkere dekker EEC middag fredag og lørdag med studentene i Copernica* slik at de får mulighet til å bli kjent med nåværende studenter og få innblikk i studentlivet i Krakow.

EEC arrangerer et lett kveldsmåltid for alle deltakere torsdag og middag for foreldre/rådgivere fredag og lørdag. EEC legger ut og deler regningen på deltakerne i etterkant. Deltakerne kan betale med VIPPS eller faktura.

Alle turdeltakere må selv bestille og betale fly og hotell direkte.

Program

EEC setter opp og organiserer programmet, inkludert restauranter til middag alle dager, se overordnet plan i høyre marg. Nøyaktig program formidles til alle påmeldte i starten av februar. 

Alle fellesaktiviteter starter i lobbyen i hotell Wyspianski, som også er et av våre anbefalte hoteller. Les mer om hotellet i høyre marg. 

Turdeltakerne står fritt til å velge bort en eller flere fellesaktiviteter og bruke tiden i Krakow som de selv ønsker, men aktivitetene på dagtid fredag og lørdag er inkludert i deltakeravgiften og refunderes ikke. 

Overordnet program

Alle flyr til Krakow International Airport (KRK) i løpet av torsdagen. 

Transport fra flyplassen til Krakow kan foregå ved bruk av uber, taxi eller tog. Kjøretid fra flyplassen til sentrum er ca 30 minutter.  Taxi er det dyreste alternativet og koster ca 250 NOK.

EEC arrangerer et lett kveldsmåltid for alle som ønsker å samles torsdag kveld, fra klokken 21. Norwegian lander kl 19.30 og 20:30 og det tar ca en time å komme seg til hotellet og sjekke inn. Avgang fra Wyspianski ca kl 20.50. For de som eventuelt lander litt senere deler vi adresse til restauranten, den er enkel å finne på markedsplassen Rynek. 

Fredag dagtid – fra ca 08.30 til 14.00 
Dagen starter ved universitetet og inkluderer en introduksjon til Medical College, møte med studentene og omvisning ved universitetets Center for Innovative Medical Education som ligger ved det nye sykehuset et stykke utenfor sentrum. Omvisningen etterfølges av lunsj på en restaurant i sentrum ca kl 13.00.

Nøyaktig program sendes ut medio januar.

Fredag ettermiddag – fra ca 14.00 til 19.30 – tilbringes etter eget ønske. Vi har anbefalt noen aktiviteter her, men det er utrolig mye å ta seg til i Krakow. Les mer om Krakow og finn lenker til aktiviteter og severdigheter her: Krakow 

Fredag kveld – fra ca 20.00 – deler vi oss i mulige søkere og ledsagere/rådgivere. 

Mulige søkere tilbringer kvelden med Copernica der de får bli kjent med nåværende studenter og får innsikt i studenttilværelsen i Krakow. Copernica står for organiseringen og EEC spanderer middagen! 

Ledsagere/rådgivere som ønsker det spiser middag med EEC. Vi reserverer en hyggelig restaurant. Omtrentlig pris sendes ut med detaljert program medio januar. 

Lørdag formiddag – fra ca 10.00 til 15.00 – tilbringes i de berømte saltminene i Wieliczka. Utflukten starter med buss fra hotell Wyspianski og inkluderer inngangsbilletter og guidet omvisning. Utflukten etterfølges av lunsj på en restaurant i sentrum ca kl 14.00. 

Lørdag ettermiddag – fra ca 15.00 til 19.30 – tilbringes etter eget ønske. Vi har anbefalt noen aktiviteter her, men det er utrolig mye å ta seg til i Krakow. Les mer om Krakow og finn lenker til aktiviteter og severdigheter her: Krakow 

Lørdag kveld – fra ca 20.00 – deler vi oss i mulige søkere og ledsagere/rådgivere. 

Mulige søkere tilbringer kvelden med Copernica der de får bli kjent med nåværende studenter og får innsikt i studenttilværelsen i Krakow. Copernica står for organiseringen og EEC spanderer middagen! 

Ledsagere/rådgivere som ønsker det spiser middag med EEC. Vi reserverer en hyggelig restaurant. Omtrentlig pris sendes ut med detaljert program medio januar. 

Det er ingen fellesaktiviteter denne dagen. Turdeltakerne flyr hjem etter eget ønske.

Hotellanbefalinger

Wyspianski er et rimelig og greit hotell, sentralt lokalisert og med stor kapasitet. Mange av våre turdeltakere har bodd her i årenes løp og hotellet kan trygt anbefales.

Hotellobbyen på Wyspinaski er utgangspunkt for alle fellesaktiviteter og utflukter. 

Se hotellets nettside her: https://www.hotel-wyspianski.pl/en/

Hotell Balthazar er et designhotell lokalisert nederst i gågaten Grodzka, kun et par minutters gange fra Wavel slott og fem/seks minutter fra Rynek Glowny.

Hotellet er svært forseggjort og eksklusivt med frokost servert i Michelin mention restauranten Fiorentina som holder til i hotellets første etasje.  

Se hotellets internettside her: http://balthazarhotel.com/en/

Femstjernershotellet Ferreus Modern Art Deco ligger rett over gaten fra Wyspianski og er et godt alternativ for de som ønsker en mer eksklusiv opplevelse og/eller gjerne vil tilbringe litt av fritiden i hotellets basseng, sauna eller spa. 

Les mer om hotellet her: https://www.hotelferreus.pl

Saski pleide å være et slitent men koselig gammelt hotell og var EECs base gjennom nesten 20 år. Hotellet har vært stengt flere år men har nå åpnet i «ny drakt» som et femstjerners Hilton hotell. 

Det nye hotellet er svært eksklusivt med treningssenter, basseng og spa, en god restaurant og bar og en imponerende frokostbuffet. 

Hotellet ligger nydelig plassert rett nord for Rynek og kun 5-6 minutters gange fra Wyspianski. 

Se hotellets hjemmeside

Holiday Inn er et rimelig og greit hotell som ligger litt nede i gaten fra hotell Wyspianski. Her finner du både spa og treningssenter.

Se hotellet hjemmeside for mer informasjon. 

Restautrantanbefalinger

Karakter er en moderne og koselig restaurant som er svært populær blant de norske studentene i Krakow. Restauranten er nevnt i Michelin guiden, så det er liten tvil om at maten her er god. Hovedrettene ligger på ca 120 NOK. 

Søk opp restauranten i Michelin guiden eller på Trip Advisor, eller se deres facebookside for kontaktinfo og bordbestilling.

Nolio er en nydelig italiensk restaurant som serverer både pasta og pizza. Den ligger midt i det gamle jødekvartalet Kazimiers. En hovedrett koster 100 til 150 kroner.

Les mer om restauranten her: https://nolio.pl/

Euskadi er en baskisk restaurant som serverer nydelige pintxos og tapas. Den ligger i Stare Podgorze, like over broen fra Kazimiers.

Prisene varierer fra 10 til 40 zloty for en rett. 

Les mer her: https://www.euskadi.pl/

Maten på Molam er en kulinarisk reise gjennom Thailand og består av flere småretter som er ment for å deles. Restauranten ligger noen kvartaler utenfor gamlebyen og er relativt rimelig, flertallet av rettene ligger på 30-40 zloty. Anbefales av de norske studentene!

Les mer her: http://molam.pl/

Szara er en tradisjonsrik restaurant som ligger midt på Rynek Glowny. Den kan absolutt anbefales for de som ønsker å nyte smakfull og moderne polsk mat i vakre omgivelser. Hovedrettene ligger på rundt 160 NOK.

EEC har gjennom sin over 20 år lange karriere med rekruttering av studenter til Jagiellonian universitetet sjeldent besøkt Krakow uten å ta turen innom Szara. 

Se resturantens hjemmeside her: http://szara.pl/

Farina er en perle av en restaurant, både hva gjelder interiør og service, og mat- og drikkemeny. Spesialiteten er sjømat og ferske råvarer flys jevnlig inn fra Frankrike. Hovedretten ligger også her på ca 160 NOK.

Les mer her: https://www.farina.com.pl/ eller se hva Michelin guiden skriver om dem her.

Restaurant Artesse er relativt nyåpnet (2022) og holder til i femstjerners hotellet H15 Luxury Palace som ligger 2 minutters gange fra Rynek. Hotellet ligger i den historiske bygningen Lubomirski palasset.

Restauranten har kun to set-menyer og ingen ala cart, så går man hit skal man helst ha noe å feire, men da er til gjengjeld maten og opplevelsen fantastisk. EEC tipper denne restauranten får en Michelin stjerne i løpe av et år eller to. 

Se restaurantens hjemmeside for mer informasjon.

Bottiglieria 1881 har en Michelin stjerne (les begrunnelsen i lenken) og kan med fordel spares til en spesiell anledning, men da kan man til gjengjeld se frem til et fantastisk måltid! 

Dette er et godt sted å dele en liten boks Antonius Caviar fra sibirsk stør som produseres i Polen og regnes som en av verdens beste (men ikke billigste)!

Se restaurantens nettsider for mer informasjon og reservasjon: https://1881.com.pl/#bottiglieria

Aktiviteter

Besøk Jagiellonian universitets eget museum!

Collegium Maius, som ligger på hjørnet av Św. Anna og Jagiellońska er den eldste universitetsbygningen i Polen.

Les mer og bestill billetter her: https://maius.uj.edu.pl/

Når man går mellom Cloth Hall (Sukiennice) og Saint Mary’s Church, tenker man kanskje ikke over at gjemt noen få meter under bakken ligger en skattekiste av kunnskap om Krakóws fortid. 

Museet ligger bokstavelig talt begravet under Ryneks brostener. Les mer om museet, åpningstider og priser her: https://muzeumkrakowa.pl/en/branches/rynek-underground

På siden https://muzeumkrakowa.pl/en finner du oversikt over de fleste museer i Krakow.

De fleste har et forhold til krigshistorien til Deutsche Emailwarenfabrik og dens eier, Oskar Schindler, fra Steven Spielbergs film Schindlers Liste som kom ut i 1993.

Museet tar for seg historien om Kraków og dets innbyggere, både polske og jødiske, under andre verdenskrig. Les mer om museet her: https://muzeumkrakowa.pl/en/branches/oskar-schindlers-enamel-factory

På siden https://muzeumkrakowa.pl/en finner du oversikt over de fleste museer i Krakow.

Kazimierz, som ligger like sør for gamlebyen, er jødenes bydel og var en egen by frem til det 19. århundret. Store deler av filmen Schindlers Liste ble spilt inn i dette nabolaget.

Her er det fint å traske rundt i mylderet av hyggelig gater, finne seg et vannhull eller to underveis og føle på den gode stemningen. Eller ta en guidet tur, spesielt hvis du ønsker litt innblikk i bydelens interessante historie. Du finner et godt utvalg av guidede turer her.

Ta på gode sko og varm opp kredittkortet. På Galeria Krakowska finner du 3 etasjer med shopping fra kjente og kjære merker i alle prisklasser. Les mer om senteret her: Galeria Krakowska

Du finner Galeria Krakowska 10 minutters gange fra hotel Wyspianski: Se kart

Slottet Wawel ligger sentralt i Kraków, like ved elven Wisla, og kun 10 minutters gange fra gamlebyen.

Slottet ble bygget av kong Casimir III den store, og består av en rekke strukturer fra forskjellige perioder.

Les mer om Wawel her: https://wawel.krakow.pl/en

Repertoaret til Krakow opera omfatter Polens og verdens største operaverker, ballettforestillinger, operetter og musikkstykker som er rettet mot et yngre publikum. Den setter opp rundt 200 forestillinger i året.

Under sommerfestivalen i byen bruker Krakow opera utendørsscenen i borggården til Wawel slott.

Finn forestillinger og bestill biletter her: https://opera.krakow.pl/en

The Kraków Philharmonic er den primære konsertsalen i Kraków. Den består av hovedsalen for orkesterforestillinger med 693 seter, og to mindre lokaler, Golden Hall og Blue Hall, for kammermusikkkonserter.

Finn program og bestill biletter her: https://filharmoniakrakow.pl/public/

Trenger du en liten gåtur og har en forkjærlighet for å bestige små og store topper slik at du kan orientere deg i terrenget? Da kan Kościuszko Mound være tingen for deg!

For å komme opp på selve toppen (som er kunstig og ble bygget til minne om en konge for lenge siden) må man gjennom museet inne i selve toppen. Så lenge man ikke stopper opp for å sette seg inn i sakene der (noe man selvfølgelig står fritt til å gjøre) kommer man fort igjennom og kan starte turen opp til toppen og nyte en nydelig utsikt over Krakow by. 

Les mer her: https://www.kopieckosciuszki.pl/